Ministrul Mediului a ajuns și la Tășuleasa Social. Căutăm cele mai bune soluții pentru a asigura o protecție adecvată traseului Via Transilvanica

După ce s-a întâlnit cu primarii și cu reprezentanții ocoalelor silvice din județul Bistrița-Năsăud, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a efectuat o vizită și la sediul Asociației Tășuleasa Social, unde s-au căutat soluții pentru a proteja traseul Via Transilvanica. 

Județul Bistrița-Năsăud ne-a primit cu peisaje de vis, aşa cum va primi miile sau chiar sutele de mii de turişti care vor sosi aici pe traseul Via Transilvanica. Însă, doar cu condiția să avem grijă de acest drum care are potențialul de a deveni un proiect de țară. Astăzi am mers la sediul Tășuleasa Social, acolo unde a început proiectul Via Transilvanica. Împreună cu primari, autorități județene, reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și ai Regiei Naționale a Pădurilor, am căutat cele mai bune soluții pentru a asigura o protecție adecvată acestui traseu, dar și a zonelor, multe dintre ele arii protejate, prin care trece acest drum”, a spus ministrul Mediului.

De asemenea, reprezentanții Asociației Tășuleasa Social au precizat că la întâlnirea de la sediul asociației au participat circa 70 de persoane, atât din județul Bistrița-Năsăud, cât și din județul Suceava.

”În ultimi cinci ani am făcut pentru Via Transilvanica tot ce ne-a stat în putință. Câteodată nici nu ne credeam capabili de atâta efort. Dar există o parte de multiple probleme care se întâlnesc în țara noastră la tot pasul și de care Via Transilvanica nu este scutită. Una din aceste probleme este exploatarea agresivă a pădurilor, care face câteodată un traseu turistic impracticabil pentru mulți ani. Asociația noastră și-a propus încă de la începutul construcției traseului Via Transilvanica să inițieze un dialog cu autoritățile pentru a diminua pe cât posibil efectul acestei probleme. Ministrul Tánczos Barna a răspuns acestui apel al nostru și împreună cu domnia sa am organizat pe toată Via Transilvanica o serie de întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor centrale, primari, reprezentanți ai ocoalelor silvice, șefi de ocoale silvice și pădurari, întâlniri în care noi ne punem toate speranțele. Astăzi a avut loc la Tășuleasa Social prima întâlnire din această serie, la care au participat peste 70 de persoane, reprezentanți ai județelor Suceava și Bistrița-Năsăud. S-a discutat despre problemele mai sus menționate iar îndemnul Ministrului a fost ca factorii decizionali să se întoarcă în comunități. Să analizeze situația la fața locului, fiecare responsabil pe tronsonul propriu și să găsească cele mai potrivite soluții pentru a menține, îngriji și păstra intact traseul VT, acest proiect de interes național și poate chiar mondial”, a transmis Asociația Tășuleasa Social. 

Proiectul Via Transilvanica al Asociației Tășuleasa Social a fost lansat în anul 2018 și a urmărit marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj lung de circa 1.400 km. Acesta străbate 10 județe – Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Scopul proiectului a fost acela de a pune în valoare bogățiile culturale, etnice, istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale, cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare.