Ministrul Mediului, despre problema urșilor: ”Trebuie să avem grijă de speciile strict protejate, dar trebuie să avem și soluții pentru a proteja viața umană”

ministrul mediului ziar de bistrita

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat vineri, la Bistrița, că o ordonanţă care conține măsurile de intervenţie în cazul apariţiei urşilor în intravilanul localităților va fi discutată în Coaliţia de guvernare. Sunt propuse o serie de măsuri graduale de intervenție în cazul în care siguranța și securitatea cetățenilor este amenințată de apariția urșilor.

Într-o conferință de presă susținută la Bistrița, ministrul a precizat că problema urșilor este una întâlnită în mai multe localități din țară, nu doar din județul Bistrița-Năsăud, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are datoria de a asigura soluții pentru a proteja viața umană.

Obligația noastră, a Ministerului Mediului și a Guvernului, este să protejăm viața umană, să asigurăm siguranța și securitatea cetățenilor, așa cum prevede inclusiv Directiva Habitate, care protejează ursul, dar niciodată în detrimentul vieții umane. Trebuie să fim conștienți că fără o intervenție promptă, rapidă nu vom reuși să asigurăm această siguranță și securitate pentru cetățeni. Vom propune săptămâna viitoare textul de ordonanță de urgență pe care l-am elaborat și l-am terminat. Îl vom discuta și în Coaliție și la nivelul domnului prim-ministru. Sper ca această măsură, această intervenție graduală pe care o propunem noi, să fie acceptată și aprobată de Guvern și să putem veni în sprijinul primăriilor, al Jandarmeriei și al cetățenilor. Trebuie să avem grijă de speciile strict protejate, dar, subliniez încă o dată, vorbim de habitatul omului, vorbim de zonele locuite, această ordonanță se va referi doar la zonele locuite. Nu vorbim de o intervenție în habitatul natural al ursului. Trebuie să avem soluții pentru a proteja viața umană”, a declarat Tanczos Barna.

În ceea ce privește ordonanța privind măsurile graduale, acesta a precizat că documentul prevede încadrarea incidentelor pe o clasă de risc de la 1 la 5 sau 6.

Cel mai important pentru echipa de intervenție este să existe o descriere exactă a încadrării riscului. În momentul în care echipa de intervenție ajunge la fața locului, aceasta va avea o procedură de încadrare a evenimentului, pe o clasă de risc de la 1 la 5 sau 6. În primele clase de risc se va interveni strict prin alungare. Aici vorbim de localități unde apare câteodată câte un exemplar de urs, nu este o prezență permanentă, nu reprezintă un pericol iminent la viața cuiva. Următorul nivel este prezența permanentă a ursului în zona locuită, în oraș, în satele din regiunile unde există această populație de urs. Acolo, intervenția trebuie să înceapă prin tranchilizare și relocare, dacă acestea sunt posibile. (…) Recunosc faptul că, analizând soluțiile implementate la nivel european de statele membre care au populație semnificativă de urs, observ că foarte multe dintre ele au început să renunțe la măsura relocării, spunând că nu este o soluție eficientă. Eu încă cred că în România există suficiente păduri unde se pot face relocări și unde soluția nu este doar de mutare a problemei dintr-un sat în altul. În același timp, este foarte important ca de fiecare dată când se face o relocare, exemplarul să marcat și apoi monitorizat. În acest fel vom putea să avem o analiză pe termen scurt sau mediu asupra eficienței acestui fenomen”, a adăugat ministrul Mediului.

Totodată, potrivit demnitarului, în ultimă instanță, acolo unde nici alungarea și nici relocarea nu rezolvă problema și viața populației este în continuare în pericol, echipa va avea la dispoziție o altă variantă de intervenție care vizează extragerea exemplarului.

Această extragere trebuie să fie decisă în baza încadrării acelui eveniment, pe clasa de risc cea mai mare, unde altceva nu se mai poate face. Echipa trebuie să aibă siguranța asigurată de legislație că nu va fi persecutată ulterior referitor la decizia luată, așa cum nici cei de la ISU nu este luat la rost de ce a tăiat mașina pentru a salva o viață umană, tot așa trebuie să fie și în acest caz. Această echipă formată din autoritatea locală, jandarmi, vânători și medic veterinar trebuie să aibă această posibilitate și intervenția trebuie să se facă în condiții de siguranță. Zona trebuie să fie asigurată și pregătită de intervenție de Jandarmerie, astfel încât să nu reprezinte un pericol și mai mare la adresa siguranței umane”, a mai explicat ministrul.

Tanczos Barna a menționat că va fi nevoie de responsabilitate și de determinare din partea echipei de intervenție pentru a proteja viața umană.

Totodată, ministrul a subliniat că aceste măsuri vizează doar situații în care urșii își fac apariţia în intravilanul localităților.

În ceea ce privește măsurile care vizează întreaga populație de urși, ministrul a completat că o astfel de discuție poate fi purtată doar după ce va fi efectuată o estimare națională, procesul din acest punct de vedere fiind momentan în derulare.

”Această estimare nu s-a făcut în ultimii 5 ani, ea fiind comandată de către minister. În februarie am început o primă acțiune – lansarea licitație pentru serviciile de specialitate de estimare a populației de urși din România. Prima încercare nu a fost de succes, nu s-a prezentat nimeni la licitație. Acum suntem la a doua rundă. Cred că această evaluare trebuie făcută cât mai urgent și trebuie completată cu acea evaluare bazată de mostre ADN care se va realiza pe proiectul de 10 milioane de euro semnat deja de ministerul nostru cu Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene. Aceste cifre ne vor arăta situația reală”, a mai spus demnitarul.

Ministrul Tanczos Barna a efectuat vineri, 2 iulie, o vizită de lucru în județul Bistrița-Năsăud, ocazie cu care a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții autorităților publice locale.