Ministrul Muncii a anunțat că ar putea fi introdusă opțiunea pensionării la 70 de ani

 -  -  1165


Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că Guvernul României lucrează la un proiect care prevede modificarea vârstei de pensionare, urmând să fie introdusă opțiunea pensionării la vârsta de 70 de ani.

”Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi şi anume să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat. Să opteze fie pensie şi opţiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu la stat”, a declarat Raluca Turcan într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, cei care vor îndeplini criteriul de pensionare la limită de vârstă vor putea să mai lucreze până la 70 de ani, dacă vor dori să aibă o pensie mai mare.

Raluca Turcan a făcut această declarație într-o conferință de presă în care a anunțat că Ministerul Muncii va începe recalcularea pensiilor în baza unei noi legi, urmând ca în următoarele 18 luni să fie evaluate cinci milioane de dosare de pensie.

”Astăzi am emis ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România aşa cum prevede articolul 157, alineatul 2 din Legea 127, publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis acest ordin, la 90 de zile, aşa cum prevede legea. În baza Legii 127 acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 şi a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maximum 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii“, a afirmat Raluca Turcan

0 notes
290 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *