Ministrul Sănătății: Masca nu va mai fi obligatorie nici în spațiile exterioare, nici în cele interioare. Fără certificat verde sau testare la intrarea în țară. Recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că, odată cu expirarea stării de alertă, restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 vor fi ridicate, iar utilizarea măştii de protecţie atât în spaţiile exterioare, cât şi în cele interioare nu va mai fi obligatorie şi nu vor exista limite privind accesul şi orarul în diversele spaţii publice – spaţii comerciale, instituţii de alimentaţie publică, instituţii publice. Ministrul a mai precizat că la intrarea în ţară nu se va mai solicita certificatul digital COVID-19.

Odată cu expirarea stării de alertă se va ajunge în situaţia în care restricţiile care au existat în România să fie ridicate. (…) Se ajunge într-o situaţie nouă în care toate restricţiile vor fi ridicate. (…) Practic, prudenţa şi responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare„, a transmis ministrul într-o conferință de presă.

Totuși, în contextul ridicării, începând de marţi noaptea, a restricţiilor impuse pe perioada pandemiei de COVID-19, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut o serie de recomandări pentru a se limita în continuare răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2:

  • purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate – în pieţe sau în spaţii din acestea extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare. „Nu mă refer la personalul medical, pentru că masca în cazul personalului medical face parte din echipamentul de protecţie şi (…) oricum trebuie utilizată, ne referim pentru pacienţi sau pentru aparţinătorii acestora. În grădiniţe, în şcoli şi în universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru elevi”, a explicat ministrul.
  • evitarea spaţiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, ar trebui să fie luată în considerare;
  • spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic rămân valabile şi previn nu numai infecţia cu noul coronavirus;
  • mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public trebuie curăţate şi dezinfectate periodic;
  • în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire – testarea, prezentarea la medicul de familie şi, în cazul unui test pozitiv, prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de primiri urgenţe, în cazul unei simptomatologii accentuate, pentru a primi tratament specific antiviral.

Aceste măsuri pe care vi le recomandăm fac parte din acest pachet, dacă vreţi, de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societăţii, cu efect asupra siguranţei comunităţilor în care noi ne desfăşurăm activitatea, încât să putem să continuăm acest trend descendent, iar numărul de cazuri la terapie intensivă şi numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător. Ne preocupă foarte mult acest lucru şi din această cauză încercăm să convingem lumea că o măsură, chiar dacă nu este obligatorie, dacă este recomandată pentru o perioadă de timp, cel puţin până dispare transmiterea comunitară la care făceam referire, cred că ar trebui să o respectăm cu toţii”, a adăugat Alexandru Rafila.

Sursa citată a mai adăugat că testarea COVID va continua, iar centrele de evaluare vor funcţiona în continuare.

Testarea rămâne o componentă esenţială a controlului acestei infecţii. Nu putem să sperăm la o reducere a numărului de cazuri prin închiderea centrelor de testare. (…) Menţinem capacitatea de testare inclusiv a centrele de prelevare care sunt în Bucureşti şi cred că mai sunt încă în câteva judeţe, încât oamenii să aibă acces la testare şi îi sfătuim să se îndrepte spre aceste centre sau spre medicii de familie care, în mod evident, pot să facă în continuare testarea. Nu trebuie renunţat la testare, pentru că testarea face parte din acest ansamblu de măsuri, care ne-au permis de data aceasta să ţinem lucrurile sub control, să nu avem spitalele supraaglomerate şi să nu avem aşa de multe decese. Testarea trebuie să continue. Şi acele centre de evaluare vor continua să funcţioneze, pentru că scopul nostru nu este să internăm oamenii în spitale. Scopul este să putem să evaluăm şi să le oferim tratament ambulatoriu„, a completat ministrul Sănătăţii.

În ceea ce privește spitalele, Rafila a spus că acesta vor funcţiona în „sistem combinat”.

Spitalele vor funcţiona în sistem combinat. Adică unităţile sanitare care au tratat şi până acum pacienţi COVID vor trata în continuare. Avem 5.000 de pacienţi în spitale. Ei trebuie trataţi în continuare. Pe măsură ce numărul de pacienţi va scădea, şi activitatea spitalelor se va relua cu tot profilul de activitate pe care îl are fiecare unitate sanitară, încât să existe un proces gradual de reîntoarcere la normalitate şi în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale, iar pentru acest lucru am discutat cu cei de la CNAS şi vom asigura şi o perioadă de tranziţie de finanţare la nivelul cheltuielilor efectuate pentru aceste unităţi sanitare. Discuţia a fost pentru data de 30 septembrie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Reamintim că starea de alertă va fi ridicată din această noapte, după doi ani de restricţii.