Ministrul Sănătății: ”O să încercăm să replicăm modelul de la Bistrița, în așa fel încât să putem stabiliza personalul medical în toate orașele din România”

ziar de bistrita upu smurd

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă, la Bistrița, că Spitalul Județean de Urgență Bistrița reprezintă un model pentru felul în care a reușit să atragă medici tineri și consideră că acest exemplu ar trebui urmat și de alte unități sanitare din țară.

”Acest exemplu de bună practică din județul Bistrița-Năsăud ar trebui replicat și în alte zone ale țării și o să încerc să facem un soi de experiență, astfel încât acest model să poată să fie replicat și în alte zone din România”, a spus Rafila.

Potrivit ministrului, pe lângă salarizarea din sistemul sanitar, la atragerea medicilor înspre Spitalul Județean de Urgență Bistrița au contribuit și investițiile pe care unitatea medicală le-a făcut în ultimii ani, investiții care se ridică la suma totală de aproximativ 46 de milioane de euro. În opinia ministrului, salarizarea și confortul profesional sunt două elemente esențiale în a determina personalul medical să rămână să își desfășoare activitatea în țară și, în acest fel, fenomenul migrării specialiştilor din sănătate să fie încetinit.

Două elemente sunt esențiale. Primul este legat de partea de salarizare și al doilea este legat de confortul profesional, care este esențial pentru ca să existe această stabilizare a personalului. Bistrița este un bun exemplu și o să îi propun domnului președinte să facem un soi de workshop-uri, de demonstrație a unui exemplu de bună practică pentru oamenii care administrează sistemul de sănătate în diversele județe, să îi aducem la Bistrița, să ia acest model și să încercăm să facem în așa fel încât exodul acesta al oamenilor calificați din sistemul de sănătate să înceteze”, a declarat ministrul Rafila.

Întrebat cum ar putea fi rezolvată problema crizei de personal din spitale, Alexandru Rafila a adăugat că Ministerul Sănătății va pregăti o strategie a resurselor umane specializate, care să includă și colaborarea cu universităţile de medicină.

Criza de personal din spitale nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment. Soluţiile de moment sunt soluţii pe care încercăm să le introducem atunci când avem o urgenţă majoră de sănătate publică, cum este pandemia. Dar criza din spitale se poate rezolva dacă avem o strategie de resurse umane în sănătate. (…) Sigur, avem o strategie cadru, dacă vreţi, să lucrăm împreună cu unităţile şi facultăţile de medicină. Dacă vom lucra împreună cu acestea, atunci vom avea oameni bine pregătiţi. O să încercăm să replicăm modelul de la Bistrița, în așa fel încât să îi putem stabiliza în toate orașele din România. Trebuie să facem cumva să schimbăm și situația medicinei de familie pentru că, în acest moment, medicii de familie au o vârstă înaintată, de peste 50 de ani, lucru care va duce în următorii ani la o criză de medici pentru asistența medicală primară. Astea sunt doar câteva elemente. Cu siguranță vom începe și primele etape pentru implementarea unei astfel de strategii”, a mai completat ministrul Rafila, care a participat sâmbătă la inaugurarea noii Unități de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Bistrița.

În ultimii ani, 90 de medici tineri au ales să își desfășoare activitatea la Spitalul Județean de Urgență Bistriţa.