Eveniment

Mircea Geoană: ”Salut faptul că România a decis să investească în Apărare. Nu este o cheltuială fără sens”

 -  - 


Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Bistrița, că majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB reprezintă o investiţie care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut.

Salut faptul că România a decis, ca şi mulţi aliaţi, să continue să investească în Apărare. Nu este o cheltuială fără sens şi ştiu că multă lume se uită și spune că de banii ăştia am putea să facem şi altceva. Dar uitaţi-vă la războiul de lângă graniţele noastre. Avem nevoie de o armată mai bine înzestrată, avem nevoie de militari mai bine motivaţi, avem nevoie de tineri care vor să îmbrăţişeze cariera militară, cu condiţii în licee şi în academiile militare de ultimă generaţie. Va trebui să asigurăm, ca şi altor categorii socio-profesionale, respectul şi calitatea vieţii, pentru a putea să îi atragem alături de noi”, a declarat Mircea Geoană în timpul unei vizite la Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistriţa.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB reprezintă o investiţie care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut.

„Eu sunt absolut convins că aceşti 2,5% din PIB, care reprezintă o investiţie care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut – sunt decalaje vechi, vedem chiar şi aici (n.r. – la Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistriţa), tehnica este dintr-o altă perioadă -, dar am încredere şi în România, am încredere în toţi aliaţii. Ne uităm puţin la Polonia, cum şi-a folosit cheltuielile de apărare de manieră predictibilă, un plan pe zece ani, şi, când ai predictibilitate pe resurse relativ mari, ai şi eficienţe cu privire la costul acestor investiţii. Ştiu că vom continua să investim în acest domeniu important, iar oamenii sunt cei mai importanţi. Echipamente poţi să cumperi. Oameni pregătiţi, oameni motivaţi, oameni care să facă cinste uniformei militare şi uniformei NATO sunt cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem şi sunt convins că o să facem acest lucru”, a adăugat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, au efectuat sâmbătă o vizită de informare la Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” din Bistrița. Cei doi oficiali s-au întâlnit cu reprezentanți ai Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” și ai Brigăzii 81 Mecanizate ”General Grigore Bălan” și au purtat discuții despre stadiul lucrărilor de modernizare care se efectuează la sediul unității militare din Bistrița. 

93 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.