Miting la Primăria din Dumitra! Oamenii vor să STOPEZE defrișarea de 10 hectare de la Tărpiu, manevră pusă la cale de Consiliul Județean! Mesaj către Bălăjan: „Vrem pădure, NU gunoaie!”

Miercuri 16 mai, între orele 11 – 13 va avea loc un miting de amploare al cetățenilor din comuna Dumitra, nemulțuiți de soluția aleasă de Bălăjan, primarul din localitate care dorește să doneze 10 hectare de pădure către Consiliul Județean. Scopul acestei manevre: transformarmarea pădurii în groapă de gunoi.

Mișcarea de protest va avea loc în fața Primăriei Dumitra.

Suprafața de 10 hectare urmează a fi defrișată, iar în locul ei se va amenaja o groapă de gunoi, în prelungirea actualului depozit. Soluția a fost aleasă de conducerea Consiliului Județean, care NU a gestionat eficient managementul deșeurilor și după numai 6 ani de funcționare deficitară, prima celulă din depozit este aproape plină. 80% din capacitate, după cum declara vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Țintean.

„Scopul adunării publice îl constituie manifestarea în legătură cu modul de gestionare necorespunzătoare a Centruui Integrat de Management al Deșeurilor , lipsa de transparență, manipularea și dezinformarea din partea instituțiilor, a beneficiarului și a operatorului cu privire la managementul și planurile de dezvoltare a CMID, propunerea de proiectare și defrișare a 10 hectare de noi capacități de depozitare a gunoiului în gropi – într-o pădure din imediata vecinătate a satului Tărpiu – prin defrișarea acesteia , lipsa compostării materialelor biodegradabile, incinerarea gunoiului și investiția în dezvoltarea unei stații de tratare mecanico-biologică a gunoiului pe actualul teritoriu al Centrului Integrat de Management al Deșeurilor!” – după cum se arată în solicitarea transmisă Primăriei Dumitra.

Locuitorii comunei sunt nemulțumiți de modul în care este gestionat acest proiect, iar până acum s-au adunat peste 150 de semnături de susținere a acestei inițiative.

După 6 ani de gestionare a depozitului, VITALIA Tratarea Deșeurilor întâmpină mari probleme, dar cu toate astea Consiliul Județean îi tolerează, deși contractul a fost grav-încălcat:

– timp de 6 ani NU a deținut instalații corespunzătoare de compactare a deșeurilor ( Vitalia SRL avea doar sita, NU și utilajul specific acestei operațiuni)
– NU există o stație de tratare mecanico-biologică
– NU a gestionat corespunzător depozitul și NU a respectat de la bun început tehnologia impusă, de acoperire cu straturi de pământ (“în pături”) a deșeurilor. Din acest motiv, volumul deșeurilor este extrem de ridicat.
– sunt probleme la stația de epurare (levigatul epurat, adică permeatul, are concentrație de amoniu în componență peste nivelul acceptat! Astea sunt concluziile specialiștilor de a Gospodărirea Apelor, care au făcut analize în acest sens.
– instalațiile de colectare a levigatului sunt neconforme și de aceea s-a produs scurgeri de levigat pe pârâul Roșua și ulterior pe Râul Șieu, iar Vitalia Tratarea Deșeurilor a primit 60.000 de lei amendă pentru asta.
– NU a pus banii pentru închidere celulă într-un cont special (conform contractului), ci a folosit banii pentru scopuri comerciale. (aprox. 400.000 de euro).

 

Presiune pe Bălăjan și majoritatea din Consiliul Local Dumitra! Oare vor dona pădurea de 10 hecatre sau vor asculta de votanți?

Problemele încep din nou să apară, deoarece Consiliul Județean este obligat să găsească soluții pentru extinderea gropii de gunoi! Administrația județeană mai deține o suprafață de teren în zonă, care însă prezintă alunecări. De asemenea, după defrișare ar trebui realizate studii geofizice, deoarece o parte din locuitori susțin că există izvoare și inclusiv terenul din pădure este alunecos, iar construcția unei celule ar putea prezenta un pericol iminent pentru comunitate.

Prin aceste manifestații publice, comunitatea pune presiune pe consilierii locali care formează majoritatea și care se simt obligați de partid să dea votul pentru a permite defrișarea pădurii! Rămâne de văzut dacă acestemanifestații vor reuși să stopeze extinderea depozituluiîn pădurea din Tărpiu, deoarece cadrul legal permite defrișarea și realizarea depozitului, imediat ce consilierii locali din Dumitra vor vota acest proiect inițiat de primarul Bălăjan.

La ultimele alegeri, primarul Bălăjan (ALDE) a avut 918 voturi (44%), iar contracandidatul său Grigore Vălean a adunat 688 voturi (33%).