Miting la groapă! Locuitorii din Tărpiu vor să țâpe VITALIA cu totul pentru că-i POLUEAZĂ! Sunt gata-gata să se lege cu lanțuri de poarta depozitului

page3-404x400

Peste 100 de oameni din localitatea Tărpiu vor fi prezenți joi la porțile depozitului gestionat de VITALIA Servicii pentru Mediu. Aceștia se declară nemulțumiți de modul în care este gestionată groapa din localitate și îi acuză pe reprezentanții companiei că NU repectă procesul de sortare a deșeurilor.

Scandalul de la Tărpiu a izbucnit SEPARAT de colectarea deșeurilor din județ, unde VITALIA S.A (firmă-soră) a reziliat contractul și se retrage din această activitate.

Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL gestionează deșeurile din județ pe următorii 20 de ani și plătesc o redevenţă pentru fiecare an de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an. Redevenţa se constituie ca fond de dezvoltare a proiectului, iar banii vor fi folosiţi pentru construirea celor trei celule, pe lângă celula principală existentă la această dată.

Oamenii se plâng de mirosul insuportabil pe care-l degajă groapa din Tărpiu și cer insistent ca autoritățile locale și județene să se implice în rezolvarea problemei. În mai multe rânduri aceștia au amenințat că vor bloca activitatea depozitului ecologic și se vor lega cu lanțuri de porțile depozitului.

 

ll22

ianugurare-deseuri

 

 

 

 

 

 

Locuitorii NU vor să vândă teren pentru extindere și le transmit celor de la Vitalia: “să-și strângă jucăriile și să plece!”.

Prima celulă este plină și depozitul de la Tărpiu este în pericol. Situația depozitului este una delicată, deoarece terenul pe care ar trebui să se construiască următoarele celule prezintă alunecări. Tocmai de aceea, proprietarii au fost contactați pentru a vinde teren în vecinătate în vederea extinderii depozitului, dar refuză categoric și cer evacuarea VITALIEI.

v2

v5

 

 

 

 

 

 

 

Despre BOMBA ecologică de la Tărpiu și Agenția de “Dezastru și Incapacitate”

Rolul A.D.I Deseuri Bistrita Nasaud in cadrul proiectului “Sistem de management integrat al deseurilor solide in judedtul Bistrita Nasaud” este înfiintarea, organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea și gestionarea în comun a serviciului de colectare, transportul, tratarea și depozitare a deșeurilor municipale pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre.

Președintele A.D.I este Radu Moldovan, cel care este președinte al  Consiliului Județean și președintele P.S.D, partid care deține majoritatea la vot în A.D.I. Cu toate astea, Moldovan a evitat să se expună mediatic în aceste probleme și a lăsat greul pe seama conducerii A.D.I, entitate condusă de Dragomir Câmpan (om de partid impus cu acordul lui Radu Moldovan).

x665-800x400

sabin

 

 

 

 

 

 

Depozitul de la Tărpiu NU este exploatat conform proiectului cu care P.S.D se lăuda în pliantele din campania electorală. Reprezentanții A.D.I au refuzat dialogul cu locuitorii din Tărpiu și lucrurile sunt pe cale să degenereze, în paralel cu problema colectării deșeurilor, proces gestionat tot de A.D.I.

– deșes33urile NU sunt sortate și nici tasate ( după cum se vede în fotografii se pot observa sticle de plastic, folie, urme organice).

– au loc fecvente scurgeri de levigat (lichid pestilențial rezultat din macerarea deșeurilor), care este evacuat în afara depozitului și ulterior  ajunge în râu, lucru total INTERZIS)

– miros insuportabil

– alunecări de teren și maluri instabile

– celula nr. 1 este aproape plină și locuitorii au fost contactați pentru a vinde parcele din împrejurimi și extinde depozitul într-o nouă celulă, cum de altfel este prevăzut în proiect.

Locuitorii din Tărpiu au fost prezenți acum 2 săptămâni pe malul râului Șieu într-o emisiune maraton transmisă în direct de AS-TV . La emisiune au participat jurnaliști, reprezentanții unor O.N.G-uri, pescari, ecologiști, însă factorii de decizie au absentat.Tratați cu indiferență, aceștia NUrenunță și au obținut autorizație de protest din patea Primăriei Dumitra și se vor aduna pentru a trage un semnal de alarmă. Aceștia cer insistent să fie prezenți și reprezentanții A.D.I.

Protestul anti-VITALIA va avea loc joi, între orele 10-13 la porțile depozitului de la Tărpiu.

Citiți și:

VIDEO: Se-mpute treaba cu VITALIA! Răscoala de la Tărpiu izbucnește în curând: locuitorii cer închiderea depozitului care-i poluează zilnic!

https://www.ziardebistrita.ro/video-se-mpute-treaba-cu-vitalia/
Comentarii

Caricatură

Ziar de Bistrita