Mocănița Transilvaniei a REFUZAT 150.000 de lei de la Primărie, pe nerambursabile! De-asta NU se ține Povestea Vinului! Organizatorii au cerut 250.000 de lei! Anul trecut, bugetul a fost 165.000 de lei, tot de la Primărie!

Povestea Vinului pe Pasajele Bistriței este un festival organizat de Asociația Mocănița Transilvaniei.

În 2022, Primăria a acordat 165.000 de lei pentru organizarea evenimentului, care s-a dovedit a fi unul de succes.

În 2023, organizatorii au dorit dezvoltarea proiectului și au cerut 250.000 de lei de la Primărie. Primăriei Bistrița a analizat proiectul depus și au oferit 150.000 de lei. Sumele s-au considerat a fi prea mici și organizatorii au renunțat la ediția din 2023.

Primăria spune că le-a dat BANI! Au cerut 250.000 de lei și au primit 150.000 de lei, FIX ca anul trecut!

Mesajul Primăriei:

Ca urmare a unor informații incomplete apărute în spațiul public referitoare la proiectul „Povestea Vinului pe Pasajele Bistriței”, propus spre finanțare de Asociația “Mocănița Transilvaniei”, pentru buna informare a publicului, facem următoarele precizări:

În conformitate cu programul anual al finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Bistriţa, pentru activităţi nonprofit de interes general, în baza Legii nr. 350 / 2005, proiectul „Povestea Vinului în Pasajele Bistriței” a beneficiat de câte 15.000 de lei în anii 2021 și 2022. Trebuie menționat însă că, în anul 2022, au fost alocați, cu aprobarea Consiliului Local, încă 150.000 de lei prin intermediul Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” pentru susținerea celei de-a doua ediții a acestei manifestări. Prin urmare, finanțarea crescuse cu mai mult de 10 ori față de prima ediție.

Întrucât valoarea proiectelor depuse pentru finanțare depășește plafonul prevăzut prin buget pentru secțiunea Cultură, Asociației „Mocănița Transilvaniei” i s-a propus suma de 150.000 lei, față de cei 250.000 lei solicitați.

Asociația „Mocănița Transilvaniei” a declinat această propunere, astfel încât proiectul a rămas, deocamdată, pe lista de rezervă. Până la această dată, nu au existat redistribuiri, așa cum eronat s-a vehiculat.

Municipalitatea își manifestă în continuare disponibilitatea de a sprijini financiar inițiative cu impact pentru comunitate, conform prevederilor statuate în Legea nr. 350/ 2005.

Ce zice Cristi Moldovan, miezul evenimentului!

„Noi am conceput un eveniment special și am vrut să oferim Bistriței un festival de calitate! Anul acesta am dorit să-l organizăm pe 5 zile și să extindem zona de interes, să aducem formații din străinătate. Feedback-ul a fost pozitiv după cele 2 ediții și de-asta am zis cu toții că e momentul să urcăm la nivelul următor. Noi ne-am implicat trup și suflet și anul trecut am pus bani din buzunar. Am zic că NU mai vrem acest lucru și în 2023 va fi ceva diferit.

 COnsider că Festivalul aduce plus-valoare orașului, promovăm pasajele, promovăm Bistrița, încurajăm producătorii locali…. Am demonstrat că se poate!

Într-adevăr, am discutat cu cei din Primărie , dar nu ne putem încadra în cei 150.000 de lei, sumă propusă de ei. Acesta e motivul pentru care renunțăm! Dacă NU putem să îl organizăm cum ne-am dorit, atunci cred că e mai bine să ne retragem! “ – a declarat Cristian Moldovan.

Mesajul Mocăniței, pe pagina lor de facebook!

„Iată că după două capitole, Povestea Vinului pe Pasajele Bistriței a ajuns la final.

Inițiat de către asociația noastră în anul 2021, ca un proiect pilot pentru dinamizarea centrului istoric și a pasajelor Bistriței, cele două ediții realizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Bistrița au fost de un real succes și au arătat potențialul pentru ca acesta să devină un festival de referință al orașului, care să atragă public local și turiști deopotrivă, întins pe zeci de pasaje din întreg centrul istoric, animat de muzică, artă, meșteșug și produs local.

Ediția a 3-a era un pas firesc pentru a aduce artiști internaționali, a extinde zonele de festival și implicit promovarea la nivel național. Prin proiectul depus spre finanțare la Primăria Bistrița am propus acest lucru, însă fără succes de data aceasta.

Din cele învățate în acești 2 ani, în care am organizat totul pe bază de voluntariat cu resurse minime, este imposibil să asiguri pe termen lung sustenabilitatea și dezvoltarea unui festival de anvergură public și accesibil care să pună în valoare specificul local într-un mod neîngrădit, fără venituri din vânzarea de bilete și fără un sprijin financiar substanțial din partea comunității, care să compenseze acest lucru. De aceea am decis să nu facem compromisuri în ce ține de durata și calitatea festivalului, chiar dacă acest lucru înseamnă să nu-l mai organizăm.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi, că ați umplut Pasajele Bistriței de culoare și de energie faină. Bucuria voastră a răsplătit întreg efortul nostru și ne-ați făcut să înțelegem că avem același vibe, că ne plac lucrurile făcute cu sufletul, că Bistrița poate fi fascinantă.

Mulțumim Primăriei Bistrița pentru încredere și Centrului Cultural Municipal pentru colaborare.

Noi vom continua cu Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei, activitățile de la linie și ne vom dedica întreg efortul repornirii micului tren.

A fost o încântare să vedem Bistrița vie!” – au transmis reprezentanții Asociației Mocănița Transilvaniei.

O dau la pace sau o lasă-ncurcată?

Teoretic, încă există punte de dialog între Primărie (cei care gestionează banul public) și Asociația Mocănița Transilvaniei. Mai ales că în 2023, va exista încă o etapă de finanțare a proiectelor nerambursabile, pe Legea 350. Rămâne de văzut dacă Mocănița Transilvaniei va relua negocierile cu Primăria Bistrița sau dacă-și vor menține poziția și vor renunța la ediția din acest an.