Despre mocirla adusă în Biserică și cizmele de gumă cu toc!

 -  -  412347


Din vârful pixului se poate dărâma ce alții au clădit cu lacrimi! Biserica Ortodoxă a ținut neamul ăsta unit, care-acum se dezbină în timp ce alții rânjesc văzându-ne cum ne scoatem ochii, rupți în fund de amărâți! Mai mult ca oricând, acum se țâpă sămânță de scandal în bălăriile unor suflete tinere, care nu mai discern otrava de mană și Biserica e lovită la temelie prin imagine. Câteva fraze aruncate alandala pe on-line au pus pe jar opinia publică dez-informată și în căutare de senzațional, NU de Adevăr! (cu A mare).

Rețeta de linșaj a fost ideală: bolnavă de cancer în stadiu terminal, cu copil mic, bani de operație adunați de popi care au fost puși în cont abia când cineva îi întreabă despre asta. Reflexul e format și toți halesc: “popii NU se mai satură”, “au vrut să fure banii”, “de ce NU i-a pus în cont”, “poate femeia mai avea zile”, “demisia protopopului” etc. Gloatele surescitate și cu mintea zăpăcită NU mai țin cont de rațiune și explicații argumentate. Desigur, asta era treaba unui jurnalist, în fond… dar ce mai contează asta!

Cazul aruncă o serie de injurii către clerici și Biserică și vrajba mult-sporește. Unii cu mintea strâmbă au fost greșit-informați și bulgărele a pornit la vale… Reprezentanții Biserici, timorați și închistați au dat un comunicat și cam atât. Corect, argumentat dar prea puțin într-o lumea a comunicării spre dez-informare, mai degrabă! În loc să se facă sabie pentru adevăr, au stat la cutie și au întors și celălalt obraz pe care l-au scuipat câțiva neica-nimeni pe on-line-uri.

Câteva idei transmise prin acest comunicat al Protopopiatului Bistrița:

  1. chiar dacă banii intrau a doua zi, doamna NU putea fi dusă în Turcia, deoarece medicii au decis asta. Transportul era prea riscant pentru cineva cu cancer în metastază. Desigur, asta NU mai contează pentru unii care se înfierbântă când aud binomul popi-bani!
  2. sumele care NU ies la calcul vreo 300 de lei reprezintă comisioanele băncilor, deși se sugerează că popii cei hoți sigur au pus ei mâna pe ceva.
  3. banii NU au fost puși în contul doamnei, deoarece exista riscul ca fostul soț să pună mâna pe ei (donațiile puteau fi jucate la ruletă).
  4. între timp s-a deschis alt cont și s-au virat banii, dar Dumnezeu a decis să-i scurteze suferința, în timp ce Dracul și-a băgat coada și a scormonit un scandal prin orgoliul și neștința unora.

Un act jurnalistic de opinie, să zicem rămâne la faza de opinie. Dar când opinia trunchiază adevărul lucrurile merg în altă zonă, spre hazna. Biserica are normele ei, la fel cum tagma informatorilor de opinie ar trebui să aibă. Norme și re-forme! Să se cearnă grâul de neghină!

Înaine de toate, Biserica are rol sfințitor și rugător. Dacă aceste cuvinte mai înseamnă ceva pentru unii, enoriași și clerici deopotrivă.  Ori aici e greu de operat cu critici pentru că NU sunt cunoștințe. Cine mai crede azi în puterea sfințitoare a Maslului sau a Liturghiei? Sau cine știe ceva despre bolile sufletului, despre patimi și împărtășanie… cine? Cine să discearnă când se pun sigle de partid pe calendare și Biserica cea pângărită e în fapt…  incriminată.

Sau cui să mai spui că munții de aur NU pot cumpăra sănătatea și că toate sunt în mâna Creatorului, care ne-a asemănat cu El, după chip? Cui?

Cine are de auzit, să audă, iar cine NU… e liber să hălăduiască-n înuneric!

 

4 bookmark
12 notes
72 views
bookmark icon

12 thoughts on “Despre mocirla adusă în Biserică și cizmele de gumă cu toc!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.