Motivele care l-au determinat pe Raul Gălan să intre în polică și să se alăture PSD. ”Principiile și doctrina celor de Dreapta sunt falimentare”

 -  -  11086


Raul Gălan, asistent universitar la Universitatea din Michigan (SUA) și deținător al titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, a ales să se implice în politică și să se alăture echipei PSD. Într-o conferință de presă, tânărul a explicat care au fost motivele care au stat la baza deciziei sale.

Vreau să fiu foarte transparent și să spun care a fost motivul pentru care am decis să fac pasul acesta înspre politică și de ce am ales Partidul Social Democrat. Cred că mulți dintre noi trebuie să spunem: sunt de Stânga și mă mândresc cu lucrul acesta. Cred că a fi de Stânga nu este o alegere economică, ci este o alegere morală. Eu am o valoare centrală în jurul căreia încerc să mă învârt – aceea că fiinţa umană este egală, toţi oamenii sunt egali. Demnitatea umană este aceeaşi şi toţi oamenii, indiferent de rasă şi de unde vin, merită acelaşi respect. Dacă acceptăm acest principiu, atunci înseamnă că vrem să trăim într-o societate care se bazează pe egalitatea de şanse. (…) Toţi oamenii sunt egali, dar toţi oamenii trebuie să aibă acelaşi punct de plecare. Noi, ca societate, trebuie să oferim tuturor oamenilor posibilitatea de a-şi atinge potenţialul și acest lucru nu poate fi făcut în sărăcie, în xenofobie sau într-o societate extrem de inegală şi de stratificată. Din păcate, eu am constatat că România merge chiar în această parte. Inegalitatea socială este în creştere, solidaritatea dintre oameni este aruncată la coşul de gunoi în numele individualismului, capitalismul de junglă este valoarea supremă şi atunci noi creăm o societate bazată pe caste, în care vedem că există o prăpastie foarte mare între o castă foarte privilegiată și restul oamenilor și statul şi economia funcţionează doar pentru acea castă, în timp ce marea majoritate a oamenilor vedem că e abandonată de stat”, a declarat Raul Gălan.

Sursa citată a adăugat că se vorbeşte tot mai des despre privatizarea sistemului de sănătate publică și a şcolilor, lucru care, în opinia sa, înseamnă că ”statul decide să abandoneze pe toţi cei care nu şi-ar permite alternativa privată”.

În opinia tânărului, principiile și doctrina celor de Dreapta sunt falimentare.

Se spune că România nu-şi permite să fie de stânga. Eu cred că e exact invers, că România nu-şi permite să fie de dreapta. Ca ţară nu ne mai permitem să pierdem tineri, să abandonăm milioane de oameni din țara aceasta. Există nişte probleme globale cu care toți ne confruntăm și peste care nicio castă, indiferent cât e de bogată, nu o poarte rezolva singură. Și aici nu vorbim nu doar de pandemie, ci și de încălzire globală, deşertificare, inteligenţă artificială. Toate acestea sunt probleme ale acestui secol ce pot fi rezolvate doar prin solidaritate și coeziune socială. Nu ai cum să le ai pe acestea fără justiție socială”, a adăugat Raul Gălan.

Proaspăt membru al PSD Bistrița-Năsăud, Gălan a adăugat că toate aceste argumente au stat la baza deciziei sale de a intra în politică. Pe lângă acestea, un alt motiv important a fost acela că, de circa o lună, este tatăl unei fetițe care deține dublă cetățenie română și americană.

”Vreau ca peste 18 ani, când ea va putea decide singură, România să fie o opțiune pentru ea, să fim acolo, să ne batem cu SUA, iar ea să poată spune că stă în România pentru că sunt perspective mai bune”, a mai spus el.

În calitate de membru PSD, Raul Gălan își propune să promoveze cât mai multe idei de stânga.

”Ce înseamnă idei de stânga? Idei și proiecte care maximizează egalitatea de şanse şi care apără demnitatea celor care nu sunt la fel de privilegiaţi ca și noi. Astea sunt principiile mele și punctele centrale în toate proiectele la care m-am gândit”, a mai explicat sursa citată.

1 notes
211 views
bookmark icon

One thought on “Motivele care l-au determinat pe Raul Gălan să intre în polică și să se alăture PSD. ”Principiile și doctrina celor de Dreapta sunt falimentare”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *