Müller Ágnes – șefa de promoție de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”: ”Generația noastră are nenumărate oportunități”

Și anul acesta Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița are ca șefă de promoție o elevă de nota 10.

Müller Ágnes este elevă în clasa a XII-a B, la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița și este șefa de promoție a generației 2020-2021 cu media generală 10 pe toți cei patru ani de liceu. Majoritatea elevilor din ziua de astăzi consideră că notele sunt cel mai important lucru când vine vorba de școală, dar nu și Ágnes Müller, care susține că notele nu sunt cel mai important lucru pentru ea ci sunt doar rezultatele muncii sale.

Fiind o persoană care știe să își pună prioritățile pe primul loc, a reușit să obțină rezultate excelente și să nu se suprasolicite din cauza învățatului, astfel dând dovadă că un elev reușește să mențină echilibrul între timpul pe care îl prioritizează pentru învățat și timpul său liber.

Deși recunoaște că a avut momente stresante la școală, acestea nu au fost din cauza notelor, singurul lucru care o interesa fiind să facă totul cât poate de bine, arătând astfel capabilitățile pe care le are.

Faptul că nu au existat presiuni din partea părinților asupra notelor a ajutat-o sa fie mai relaxată în privința lor, asta făcând-o să se focuseze pe propriile așteptări. Chiar dacă nu reușea mereu, munca de zi cu zi a ajutat-o să fie cu un pas mai aproape de scopul ei.

Titlul de ,,Șef de promoție” care i-a fost acordat anul acesta este o mare onoare pentru ea. Școala care nu a însemnat obținerea celor mai bune note, ci participarea la activități, la concursuri, sau experiențe care i-au definit adolescența, este un loc în care s-a străduit să facă tot ceea ce poate în cazul învățatului și studiilor de zi cu zi. Astfel titlul de ,,Șef de promoție” este rezultatul unui mod de a fi, al unui stil de viață dedicat studiului și timpului liber deopotrivă, cu mare seriozitate și pasiune.

Momentan se gândește ca după absolvire să meargă la ,,UBB Cluj”, ,,FSPAC” la ,,Comunicare si Relații Publice în limba maghiară” pentru că i se oferă mai multe oportunități, întotdeauna interesând-o acest domeniu, mai ales în ceea ce privește partea de comunicare prin social media. Chiar dacă este puțin prea serioasă, a reușit sa le demonstreze de-a lungul anilor și colegilor săi că doar prin mult efort și străduință vei reuși să îți atingi scopurile.

„Explorați-vă dorințele și continuați pe drumul pe care voi vi-l doriți. Să nu vă fie frică de eșecuri, deoarece doar din acestea putem învăța. Generația noastră are nenumărate oportunități și sper că toți o să vă găsiți pasiunile.” este mesajul transmis de Ágnes Müller colegilor săi și elevilor din Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” în discursul de la festivitatea de absolvire.

Reporterul de liceu Maria Horț i-a solicitat lui Agnes un scurt interviu, la care aceasta a răspuns cu plăcere.

R: Cum a fost experiența ta pe parcursul celor patru ani de liceu?
M.A.: Am avut o experiență foarte bogată, desigur, influențată și de situația în care ne-am aflat în ultimul an și jumătate din cauza pandemiei. Această experiență a fost definită, în cea mai mare parte, de comunitatea noastră din școală, care întotdeauna a creat o atmosferă primitoare.

R: Ce sfaturi ai pentru viitorii boboci?
M.A.: Îi îndemn să-și găsească propriul ritm, echilibrul între învățarea consistentă și participarea la activități extrașcolare. Cred că ambele sunt la fel de importante în ceea ce înseamnă experiența din liceu. Din propria experiență, pot spune că acestea te învață concepte și competențe pe care altfel nu le-ai cunoaște.

R: Cum este sentimentul de șefă de promoție într-un liceu de prestigiu?
M.A.: E o mare onoare să fiu șefă de promoție în acest an. Pentru mine, școala nu a însemnat niciodată obținerea celor mai bune note, ci participarea la activități și concursuri care mi-au definit anii adolescenței, dar mereu m-am străduit să fac tot ce-mi stă în putință în ceea ce privește studiile de zi cu zi. Titlul de șefă de promoție îmi confirmă faptul că munca mea nu a fost în zadar și sunt mândră că rezultatele mele sunt apreciate.

R: Ce momente te-au marcat și îți vei readuce aminte de ele când te vei gândi la anii de liceu?”
M.A.: Momentele care mi-au definit anii de liceu sunt experiențele trăite prin intermediul Consiliului Elevilor Maghiari din Bistrița, atât prin organizarea evenimentelor la nivel local, cât și prin participarea la evenimente naționale organizate de Uniunea Liceenilor Maghiari din România, unde am reprezentat județul nostru.

R: Crezi că îți va lipsi viața de CNAM?
M.A.: Cu siguranță îmi va lipsi viața de la colegiu. Am petrecut toți cei 12 ani de școală aici, deci e greu de imaginat că din toamnă nu o să mă mai întorc în clădirea liceului, dar sunt sigură că o să mai revin, într-o oarecare măsură.

Material realizat de Mihai Vlad și Maria Horț, reporteri de liceu

Foto: Karina Ciuruș