Muncitorii de la FRASINUL au săpat cu buldozeru-n zonă protejată: SIT NATURA 2.000! Instituțiile Statului au fost sesizate!

 -  -  4364


Ecologiștii din județ aduc la cunoștință un fapt deosebit de grav și ilegal, totodată, de agresare a mediului pe râul Șieu. Locația identificată este în dreptul balastierei,la intrare dinspre localitatea Chiraleș în satul Șirioara, Comuna Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud.

“Mai exact este vorba de o intervenție neautorizată, realizată vineri 19.10.2018, de dislocare a malului natural al râului Șieu pe o adâncime de minim 20 m și o lățime de aproximativ 4 m. Această dislocare a malului râului a dus la realizarea unei căi de acces în pantă până în albia minoră a râului.

Astfel a fost distrusă vegetația ripariană cu rol în consolidarea malurilor și menținerea ecosistemului râului,fiind excavată o cantitate foarte mare de pământ din corpul malului. Astfel, sute de metri cubi de pământ fertil au fost împinși în râu pentru a fi purtați în aval, colmatând albia minoră și deteriorând calitatea biologică a acestuia pe o distanță mare, conform imaginilor foto prezentate în anexă.

De asemenea, semnalăm depozitarea altor cantități de materiale decopertate pe zona de intervenție și protecție, de aproximativ 20 m de la luciul apei, care se află în gestionarea SGA Bistrița-Năsăud.

Vă reamintim, că situația este cu atât mai dramatică și ilegalitatea cu atât mai mare cu cât această activitate se desfășoară în aria naturală protejată, SIT NATURA 2000 Șieu-Budac (ROSCI0400), locație în care a fost identificată o activitate intensă a speciei de interes conservativ – vidra (Lutra lutra, cod 1355) .

Solicităm să dispuneți măsuri legale și urgente prin care să obligați la refacerea malului și aducerea zonei la starea inițială.”

Semnatari: Partidul Verde, filiala Bistrița-Năsăud, Coaliția pentru Biodiversitate, Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării, filiala Bistrița-Năsăud, Asociația Pescar Sportiv, filiala Bistrița-Năsăud, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, filiala Bistrița-Năsăud.

Traian Larionesi ar fi dat comandă buldozeristului să intre-n zonă protejată și să scoată prundiș! 

La comanda șefului Traian Larionesi, anajatul firmei FRASINUL a intervenit și a rupt digul de protecție a malului pentru a facilita accesul camioanelor cât mai aproape de apă, cu scopul de a fi umplute cu prundiș excavat din albie. Această acțiune reprezintă o faptă penală.

Surprins în fapt, budozeristul  a spus că vrea să creeze acces pentru a scoate apă din râu ca să umezească drumurile din zonă. Asta deoarece firma exploatează o balastieră din apropiere și a primit numeroase reclamații pentru praful lăsat în urmă de mașinile care transportă prundiș. 

O motopompă rezolva imediat această problemă fără să fie nevoie de lucrări interzise în habitatul SIT Natura 2.000. 

Rămâne de văzut ce măsuri vor lua instituțiile abilitate care au fost sesizate în acest sens.

4 bookmark
0 notes
89 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.