Municipiul Bistrița și alte șapte comune au depășit pragul de 1,5 la mia de locuitori. Ce măsuri s-au adoptat

 -  -  11338


Incidența cazurilor de COVID-19 din ultimele 14 zile a depășit pragul de 1,5 la mia de locuitori în municipiul Bistrița și în alte șapte comune din județul Bistrița-Năsăud, a anunțat Instituția Prefectului.

Astfel, potrivit sursei citate, situația din aceste unități administrativ-teritoriale se prezintă în felul următor:

1. Cetate – incidență 2,34 la mia de locuitori;
2. Sintereag – incidență 3,59 la mia de locuitori
3. Branistea – incidență 1,67 la mia de locuitori;
4. Sieu Odorhei – incidență 3,02 la mia de locuitori;
5. Ciceu Mihăiești – incidență 2,48 la mia de locuitori;
6. Mărișelu – incidență 1,58 la mia de locuitori;
7. Chiuza – incidență 2,27 la mia de locuitori;
8. Municipiul Bistrița – incidență 1,71 la mia de locuitori.

În aceste unități administrativ-teritoriale va fi implementat un set nou de măsuri de restricție conform noilor reglementări pentru a reduce numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus, măsuri ce vor fi comunicate ulterior”, precizează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

ACTUALIZARE

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a adoptat o hotărâre prin care a stabilit și măsurile care se impun în cele opt unități administrativ-teritoriale pentru limitarea răspânidirii infecțiilor cu noul coronavirus.

Astfel, în Ciceu-Mihăești, Cetate, Chiuza, municipiul Bistrița, Braniștea și Mărișelu, unde incidența cazurilor a depășit rata de 1,5 la mia de locuitori, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se va desfășura fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00. Aceleași restricții se aplică și activității operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

În Șintereag și Șieu-Odorhei, unități administrativ-teritoriale unde incidența de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori, se restricţionează activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc. Aici, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.

De asemenea, activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi în unităţile de cazare.

În situaţia în care activitatea operatorilor economici din aceste UAT-uri este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

În unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 înregistrate în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se va desfășura fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00. Aceleași restricții se aplică și activității operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Aceste restricții se vor ridica prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistrița-Năsăud, în funcție de incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile, comunicată de către Direcţia de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

Prevederile hotărârii CJSU intră în vigoare la data de 16 octombrie 2020.

1 notes
463 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *