Munții Rodnei – în straie de sărbătoare. Înfloresc bujorii de munte

În Munții Rodnei a început să înflorească bujorul de munte – o plantă protejată prin lege, care oferă un peisaj de basm.

Reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei informează că perioada optimă pentru vizitare este sfârșitul lunii iunie, astfel că turiștii sunt așteptați în zonă pentru a admira peisajul. Pentru a veni în sprijinul celor dornici de drumeții, în zonă au fost amplasate panouri de informare.

Despre bujorul de munte a făcut câteva precizări și biologul Parcului Național Munții Ronei, Claudiu Iușan. Acesta spune că planta nu tolerează transplantări sau mutări, lucru care face imposibilă plantarea acesteia în grădini. Bujorul de munte nu se poate adapta la altitudini mai mici, prin urmare nu trebuie cules sau smuls cu rădăcină pentru că moare în doar câteva ore.

Smârdarul sau Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi Simonkai syn. Rh. myrtifolium) este o plantă PROTEJATĂ în Parcul Național Muntii Rodnei.
În România se găsește în Carpați. Face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă și se extind din Himalaia, Caucaz, Carpați până în Munții Alpi și Pirinei. Smârdarul, așa cum este denumit popular bujorul de munte, crește spontan în tufe pitice în zona alpină. Fiind o plantă care crește în condiții climaterice și de relief foarte specifice, el nu tolerează transplantări, lucru care face imposibilă introducerea acestuia în grădini
”, spune Claudiu Iușan.

Sursa citată completează că ”frumusețea florilor sale – care emană un miros și o aromă asemănatoare vișinelor și care apar de obicei pe la sfârșitul lunii iunie și la începutul lunii iulie, și raritatea sa fac ca smârdarul să fie ocrotit de lege”.

Biologul Claudiu Iușan atrage atenția că planta nu trebuie confundată cu bujorul propriu-zis.

”Smârdarul este peren și își păstrează frunzele verzi tot timpul anului.
Smârdarul face parte din familia Ericaceae și în ciuda numelui alternativ de „bujor de munte”, nu trebuie confundat cu bujorul propriu-zis (Paeonia officinalis) care face parte dintr-o altă familie botanică, respectiv Paeoniaceae. Un alt nume popular este cel de „cocozar”
”, a adăugat Claudiu Iușan.

Reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei atrag atenția turiștilor care doresc să porneacă în drumeții montane și să admire peisajele din Munții Rodnei că trebuie să fie echipați corespunzător.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3113188638749066&set=a.361958133872144&type=3
https://www.facebook.com/ParculNationalMuntiiRodnei/posts/2993583607407620