Munții Rodnei – natură și culoare. Expoziție de fotografie la Muzeul din Rodna

Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna, în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva și Parcul National Munţii Rodnei, organizează o expoziţie temporară cu fotografii în care sunt surprinse peisaje din Munții Rodnei.

Imaginile care vor fi prezentate în expoziție aparţin fotografilor Varga Alexandru (Rodna), Cîrcu Dorin (Sîngeorz-Băi), precum şi reprezentanților Parcului Naţional Munții Rodna și oamenilor pasionaţi de munte şi de frumuseţea peisajelor.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 25 martie, de la ora 16:00, la Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna.

Expoziția va rămâne deschisă pentru publicul vizitator în perioada 25 martie – 22 aprilie.

Munţii Rodnei fac parte din grupa nordică a Carpaţilor Orientali, cu înălţimea maximă de 2303 m, atinsă de Piscul Pietrosul. Munţii apar sub forma unui horst alcătuit din şisturi cristaline, delimitat de falii profunde. Din întregul lanţ carpatic oriental, Munţii Rodnei păstrează cel mai bine urmele gheţarilor cuaternari.

Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc național din țară, având o suprafață de 47.202 ha, din care 3.300 hectare au fost declarate în anul 1979 Rezervație a Biosferei. Importanța acestei arii protejate se datorează atât geologiei și geomorfologiei munților, cât și prezenței a numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare. Din punct de vedere administrativ, parcul se întinde în judeţele Bistriţa-Năsăud și Maramureş.

Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc: capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte. Flora cormofitelor este extrem de bogată, fiind semnalate peste 1.100 specii de plante superioare. Endemite specifice masivului, Opaițul Munților Rodnei. De asemenea, în perimetrul parcului se întâlnesc şi specii ocrotite prin lege: floarea de colţ, ghinţura galbenă, angelica, sângele-voinicului, tisa.