Năsăudeanca Maria Mihaela Nistor, numită ”managerul – dezastru” de presa națională

Nici nu a trecut bine de un prim scandal în care era acuzată că agresează subalternii şi foloseşte un limbaj inadecvat, că pentru năsăudeanca Maria Mihaela Nistor, director al Editurii Didactice și Pedagice, lucrurile merg din rău în mai rău. Acum au început să apară probleme legate de manualele tipărite de editură, care ar fi trebuit să ajungă în mâinile elevilor.

Într-un articol publicat recent de România Liberă, năsăudeanca este numită ”managerul-dezastru” al editurii, autorul materialului arătând felul în care tânăra din Năsăud a ajuns, din 2017 încoace, să conducă această instituție, dar și ce alte companii a mai manageriat în trecut.

Totodată, nu a fost suficient că au fost probleme cu manualele de Geografie pentru clasa a VI-a tipărite cu numeroase greșeli, din cauza cărora, potrivit România Liberă, instituția s-a ales cu o pierdere de circa 300.000 de lei (costul de producție a aproximativ 148.000 de manuale) plus 35.000 de lei drepturi de autor, că au fost depistate greșeli și în manualele de Istorie și Biologie.

În ceea ce privește manualul de Biologie, o greșeală flagrantă este la capitolul legat de inimă și ficat, într-o ilustație organele fiind reprezentate greșit. Ilustrații greșite sunt și cele legate de lobii plămânilor, dar și de reprezentarea traseului urinei și locul rinichilor în organism. O altă eroare este în legătură cu vasele de sânge – acestea au când 160.000, când 96.000 de kilometri. În plus, manualele aprobate de Editura Didactică și Pedagigică sunt presărate cu erori gramaticale.

Rămâne de văzut ce măsură va lua Ministerul Educației Naționale în privința manualului de Biologie. Precizăm că în ceea ce privește manualul de Geografie, acesta va fi retipărit, iar la cel de Istorie se va atașa doar o erată.

Directorul Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Mihaela Nistor, a anunțat că autorii manualului de Geografie de clasa a VI-a vor fi daţi în judecată. Ea consideră că există o vină comună, atât a autorilor manualului, cât şi a evaluatorilor, însă autorii au prejudiciat imaginea EDP prin faptul că nu şi-au asumat greşelile, ci au dat vina pe tehnoredactarea manualului, care nu a fost făcută, de fapt, de EDP. Directorul editurii a adăugat că i se pare impardonabil faptul că cei care au analizat manualul au lăudat o carte plină de greşeli şi le-a transmis acestora să nu se mai înscrie ca evaluatori.

Foto: Manuale.edu.ro