Nerespectarea intervalelor orare în care se pot deplasa cetățenii – una dintre cele mai întâlnite abateri

 -  -  11519


În primele ore de la intrarea municipiului Bistrița în carantină, forțele de ordine au executat misiuni de verificare a modului în care se respectă măsurile impuse de autorități. În acest sens, polițiștii și jandarmii au acționat în sistem integrat, prin amplasarea unor filtre la intrarea și ieșirea din zona carantinată și prin organizarea unor acțiuni de control în interiorul zonei carantinate.

Potrivit forțelor de ordine, scopul desfășurării acestor acțiuni este de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus.

În prima zi au predominat acțiunile de informare ale cetățenilor privind măsurile care trebuie respectate odată cu instituirea măsurii carantinării. ”Cu toate că în proporție foarte mare cetățenii respectă noile măsuri stabilite odată cu intrarea în carantină și înțeleg că acestea presupun protejarea populației, unii dintre cetățenii cu care au relaționat astăzi jandarmii aflați în teren nu înțeleg scopul acestor măsuri și, mai mult decât atât, nu vor să le respecte”, informează Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud.

Una dintre cele mai întâlnite abateri constatate în cursul zilei a fost legată de nerespectarea intervalului orar destinat anumitor categorii de vârstă, oamenii motivând că nu aveau cunoștință despre o astfel de măsură.

În conformitate cu Ordinul privind instituirea carantinei zonale pentru municipiul Bistrița, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale se poate efectua ținând cont de două următoarele intervale orare:

  • intervalul orar 10.00 – 14.00 – pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani;
  • intervalele orare 06.00 – 10.00, respectiv 14.00 – 20.00 – pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani.

De asemenea, pentru a justifica motivul deplasării este necesară declarația pe propria răspundere.

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud informează că modelul de declarație pe propria răspundere, document valabil pentru perioada în care municipiul Bistrița este carantinat, a fost modificat, în concordanță cu Ordinul Șefului Deprtamentului pentru Situații de Urgență 4659975 privind instituirea carantinei zonale pentru municipiul Bistrița.

”Sunt clarificate motivele pentru care cetățenii cu domiciliul în zona carantinată pot circula în interiorul acesteia, în afara sa, precum și activitățile pentru care persoanele din afara zonei pot intra în zona restricționată. Noul model de declarație poate fi accesat AICI. Menționăm faptul că cetățenii pot redacta de mână declarația pe propria răspundere, bazându-se pe modelul indicat”, precizează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

1 notes
644 views
bookmark icon

One thought on “Nerespectarea intervalelor orare în care se pot deplasa cetățenii – una dintre cele mai întâlnite abateri

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *