Nicolae Ciucă, desemnat candidat la funcţia de prim-ministru

 -  -  21001


Nicolae Ciucă a fost desemnat, la data de 22 noiembrie 2021, de preşedintele Klaus Iohannis, candidat la funcţia de prim-ministru, șeful statului precizând că această propunere a venit din partea PNL, PSD, UDMR şi a minorităţilor naţionale.

“S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și Grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru și, în acest format, am avut o discuție pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecință, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de față, pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului României pentru votul de încredere”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Ulterior, premierul desemnat a adăugat că românii aşteaptă de la noul guvern “stabilitate şi soluţii” pentru rezolvarea efectelor produse de pandemie şi de criza energetică.

”În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare și să se constituie o coaliție solidă în Parlamentul României, astfel încât să putem să realizăm un Guvern care să asigure stabilitatea țării. Practic, cetățenii români așteaptă de la noi stabilitate și soluții, pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemia de COVID-19, criza energetică și, de asemenea, să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR. Este cât se poate de evident că este pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanțial pentru tot ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiții solide și foarte bine aplicate în România, precum și un program de măsuri sociale, astfel încât să poate să fie acoperite toate problemele create de situația de criză în care ne găsim. Vă mulțumesc foarte mult și sperăm ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale”, a spus Nicolae Ciucă.

Potrivit Constituţiei, în termen de 10 zile de la desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Liderii PNL, PSD şi UDMR au anunţat că România va avea un nou Guvern până joi.

2 notes
126 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *