Șanse mari de bani europeni pentru finanțarea de 13 MILIOANE de euro! Nicolae Moldovan promite centura ocolitoare a Becleanului, cea mai așteptată investiție de pe Someș!

 -  -  2615


Centura orașului Beclean devine un obiectiv cu șanse maxime de finanțare! Proiectul va fi depus spre finanțare, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM).  După implementare, traficul din Beclean va fi deviat pe DN 17 D, pe ruta Beclenuț – Coldău.

Pentru ca Ministerul Transporturilor să depună documentația-finală, Primăria Beclean va trebui să prezinte următoarele documentații:

 – studiul geo

  – studiul de fezabilitate

– cadastrarea culoarului viitoarei centuri.

După aprobarea bugetului pe 2019, primarul din Beclean a alocat bani pentru cele 3 investiții (studiul geo, SF-ul și cadastrarea). Abia după recepționarea acestor lucrări, documentația va putea fi depusă spre finanțare. (proiect tehnic + execuție).

“Cred că va fi prima centură ocolitoare care se va depune pe fonduri europene. Până în septembrie serăm să avem finanțarea aprobată și sper ca în anul 2019 să avem un constructor public deliberat, ca să înceapă în primăvara anului 2020 să înceapă lucrările, care vor dura 2 ani!” – a spus Nicolae Moldovan într-o emisiune la AS-TV.

 

Compania Națională de Autostrăzi si Infrastructură Rutieră (CNAIR) ar putea să deconteze banii cheltuiți cu studiul de fezabilitate în baza unui protocol existent la nivel național printr-o Hotărâre de Guvern, în care sunt incluse toate administrațiile locale din Master Planul General de Transporturi a României, printre care și Becleanul.

Prețurile ESTIMATIVE : 13 MILIOANE de euro pe 2.5 kilometri de drum cu 2 benzi + pod peste Someș de 500 de metri!

Viaductul de 500 de metri ce se va realiza peste Someș ar costa 6 milioane de euro, adică jumătate din suma estimată!

Dacă prinde finanțare europeană, NU se mai accesează niciun credit pentru centură!

Administrația din Beclean a căutat diferite soluții pentru a identifica sursa optimă de finanțare a acestui obiectiv. S-a luat în calcul chiar accesarea unui credit bancar, această varianta fiind cea mai rapidă pentru implementarea unui astfel de proiect. Varianat unui împrumut bancar pică din start, dacă se accesează finanțare europeană pentru centura Becleanului!

Până în iulie va fi gata documentația preliminară: sudiu geo, studiu de fezabilitate, cadastrare traseu. După aceea, centura orașului Beclean va fi depusă spre finanțare europeană prin Ministerul Transportului!

 

0 notes
1740 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *