No’ asta da incompetență! A 6-a prelungire cu SUPERCOM, firma care colectează ne-selectiv de-un an jumate și are tarif triplu: 120 de lei/an/persoană!

În ședința de Consiliu Local de mâine, se va supune la vot o nouă prelungire a contractului de colectare a deșeurilor din județ! Este al 6-lea contract de prelungire cu SUPERCOM!

„Activitatea de colectare, transport şi transfer al deşeurilor municipale, inclusiv managementul Staţiilor de Transfer şi al Centrelor de Colectare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, încheiat între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în Judeţul Bistriţa Năsăud şi SC SUPERCOM S.A. se va încheia pe o perioadă de 3 luni, din data de 04.03.2018, prin încheierea Actului aditional nr.6.

Contractul de colectare a deșeurilor din întreg județul a fost atribuit prin încredințare directă, în regim de urgență. Firma SUPERCOM a fost selectată, după ce primarul Crețu a făcut lobby public pentru această companie, invocând situația de urgență creată după plecarea Vitaliei.

GHIDUȘIE: Primăria face plata din buget și își recuperează banii din taxa de salubrizare pe care a instituit-o!

Spre deosebire de VITALIA, noua companie Supercom are parte de un avantaj major și NU are bătăi de cap pe partea colectării banilor de la populație. Primăria Bistrița le acordă sprijin prin instalarea unei noi taxe de salubrizare și va deconta din bugetul local facturile emise de SUPERCOM.

Situația de criză a favorizat celebrul tarif triplu pe care îl dorea VITALIA pentru a opera la parametrii normali (aprox. 9-10 lei/persoană).

Supercom a prins și salubrizarea stradală și încasează anual 10.2 milioane de ei pentru activitatea de măturat străzilor din municipiu! Plus 2.4 milioane de lei pentru subvenția de colectare! 

Adunarea de Dezvoltare Intercomunitară a rezolvat rapid situația și a oferit pe tavă Supercom-ului două avantaje-cheie: tarif și facturi achitate din buget, deci garanția încasării. Acest contract este provizoriu și este în vigoare din septembrie 2016 și se află la a 6-a prelungire. ADI Deșeuri se află tot la faza de întocmire a caietului de sarcini după care urmează o licitație pentru desemnarea FINALĂ a noului operator.

De-un an și jumătate SUPERCOM colectează “la grămadă” și au tarif triplu! Sistemul de management integrat NU funcționează și ADI Deșeuri e blocată-n proceduri!

Vitalia SA a câștigat licitația de colectare la 3.5 lei/persoană/lună, dar au reziliat contractul și pe situația de urgență creată, primăriile din județ au încheiat contracte cu Supercom. ADI Deșeuri a încheiat acest contract pe perioadă determinată și din 3 în 3 luni prelungesc acest contract. Situația e convenabilă, deoarece tariful este aproape triplu față de cel al Vitaliei 9.9 lei/pers/lună și colectarea se realizează ne-selectiv (adică la grămadă cu costuri mai mici pentru firma SUPERCOM, care a venit cu o soluție tehnică proprie: pubele la suprafață).

De ce se toooooot prelungește contractul pe colectare ne-selectivă! Varianta directorului Pavel Plăian!

Adunarea de Dezvoltare Intercomunitară a realizat un nou caiet de sarcini pentru concesionarea activității de colectare. Documentația a fost contestată și în consecință licitația a fost suspendată!

„În luna decembrie am reușit să urcăm caietul de sarcini pe SEAP, pentru desfășurarea licitației. O firmă din Buzău a contestat caietul de sarcini și în consecință licitația a fost suspendată. Așa sunt procedurile! Există două variante: modificăm caietul de sarcini conform celor solicitate sau licitația va continua pe caietul de sarcini întocmit deja. Așteptăm o pronunțare în acest sens! După aceea, urmează licitația propriu-zisă… și eventuale contestații între firmele participante! Acestea sunt procedurile legale în România și NU avem ce face!” – a decaratPavel Plăian – directorul ADI Deșeuri.

 

 

 

Din oficiu, Primăria IMPUNE taxa de salubrizare! Din bugetul local, 2.4 MILIOANE de lei sunt luați de pe investiții și merg pe subvenția de la colectare! Manevra- i simplă: ca să NU simtă cetățeanu’ la buzunar!

Pentru un impact atenuat, Primăria Bistrița suportă o parte din taxa de gunoi și plătește din bugetul local subvenția de 3.3 lei/persoană/lună. În conturile Supercom ajung 9.9 lei/persoană pe lună. (Primăria Bistrița va plăti 3.3 lei + 6.6 lei cât va plăti fiecare persoană.

Prin HCL nr. 148/2016, consilierii locali au stabilit condițiile în care Primăria Bistrița va colecta taxa de salubrizare.

ART.1. Se aprobă instituirea taxei speciale de salubrizare pentru persoanele fizice beneficiare ai serviciului de salubrizare pe raza municipiului Bistriţa în cuantum de 118,8 lei /persoană/an (9,90 lei/persoană/lună).

Modalităţi de stabilire a taxei speciale de salubrizare (condiţii si termene de depunere a taxei speciale de salubrizare).

ART.3. – Pe teritoriul administrativ al municipiului Bistriţa, pentru asigurarea serviciului de salubrizare, se instituie taxa specială de salubrizare.

ART.4. – Taxa specială de salubrizare se plăteşte de către toate persoanele fizice care beneficiază de serviciile de salubrizare în municipiul Bistriţa.

Sistemul de management integrat al deșeurilor este nefuncțional în județ și nimeni nu-și asumă vina. Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor gestionează depozitul de la Tărpiu, dar NU conform contractului și minciunile privind construcția și proiectare-greșită au ieșit la iveală. În fapt, sunt mari-probleme la capitolul depozitare ecologică. De asemenea, colectarea selectivă NU mai are loc, după ce Vitalia S.A (firma care a câștigat contractul de colectare) a reziliat contractul cu A.D.I Deșeuri și SUPERCOM a preluat contractul pe o situație de urgență care se tot prelungește de-un an jumate.

 

 

 

 

 

 

În ședința ordinară de joi, 22 noiembrie, consilierii locali vor vota desemnarea lui Cristi Niculae, care va seman în numele Primăriei Bistrița cea de-a 6-a prelungire a contractului cu SUPERCOM!