Noaptea Cercetătorilor Europeni, vineri la Bistrița

Anul acesta, Bistrița, alături de Cluj-Napoca, Iași, Sighetu Marmației și Gheorgheni, aderă la cele peste 400 de orașe europene ale științei și inovării și găzduiește ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”, eveniment care va avea loc în data de 29 septembrie, între orele 13:00 – 24:00, în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

”Bistrița devine parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european, care, în istoria sa de 15 ani, s-a dezvoltat ca una din cele mai potrivite oportunități de o zi în care tinerele generații de elevi și studenți, alături de întreaga comunitate, pot pătrunde altfel în universul cercetării și inovării tehnologice”, spun organizatorii.

În cadrul evenimentului ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”, la Bistrița vor fi organizate multitudine de activități interactive pentru comunitate (prezentări, expoziții, experimente, interviuri, concursuri, ateliere și jocuri).

Acest eveniment este organizat ca activitate principală în cadrul proiectului SCIENCE4FUTURE-II,
finanțat prin Horizon Europe Framework Programme (HORIZON).

Obiectivul principal al proiectului SCIENCE4 FUTURE-II constă în prezentarea rezultatelor și metodelor
de cercetare publicului larg, în vederea creșterii gradului de conștientizare a importanței activităților de
cercetare, de inovare și de transfer tehnologic și obținerii recunoașterii publice a cercetătorilor, dar și pentru înțelegerea impactului activității lor asupra vieții de zi cu zi a comunității.

De asemenea, proiectul include și prezentarea activităților, serviciilor și produselor actorilor locali și regionali cu scopul popularizării contribuției pe care o are procesul de dezvoltare continuă, bazat pe cercetare, inovare și transfer tehnologic, la creșterea calității vieții și a sustenabilității mediului socio-economic. Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții, dar și adulții vor avea oportunitatea să participe activ la desfășurarea experimentelor științifice, să comunice cu cercetători, dar și să facă cunoștință cu rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare.

Partenerii prezenți la eveniment sunt diverși, își desfășoară activitatea specifică într-o gamă largă de domenii și se încadrează la cel puțin una din următoarele trei secțiuni tematice:

Secțiunea I – Viitor prin trecut

”Ne propunem să creștem gradul de conștientizare cu privire la valoarea patrimoniului cultural, natural
și istoric și la efortul depus de specialiști în analiza și conservarea acestuia”
, arată organizatorii.

Secțiunea II – Sănătate și bunăstare printr-un mediu înconjurător curat

”Ne propunem să scoatem în evidență posibilul impact al activităților umane asupra mediului și să
diseminăm cât mai multe informații cu privire la riscurile naturale și antropice, tehnologiile prietenoase cu
mediul, producerea și utilizarea energiei verzi, managementul responsabil al deșeurilor și reciclarea”,
menționează organizatorii.

Secțiunea III – Dezvoltarea economică prin tehnologie și inovație

Dorim să demonstrăm că dezvoltarea durabilă este posibilă doar prin utilizarea tehnologiilor
moderne și inovare. Pe baza bunelor practici, ne propunem să ilustrăm cum sunt implementate rezultatele
cercetării în toate sectoarele economiei și cum sunt parte a produselor și serviciilor oferite populației în
viața de zi cu zi”,
adaugă organizatorii.

Acest proiect este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Partenerii proiectului sunt reprezentați de instituții de învățământ superior și de cercetare, la care se alătură și unități economice, asociații și ONG-uri.

”Împreună, dorim să împărtășim comunității locale, în special tinerilor – elevi și studenți, cele mai valoroase realizări, rezultate, activități, produse și servicii care sunt rezultatul eforturilor susținute prin cercetare și tehnologii inovative”, au încheiat organizatorii.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului sau pe pagina web a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *