Noi atenționări meteorologice intră în vigoare duminică după-amiază

 -  -  1013


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare cod galben de poli însemnate cantitativ și ninsori în zona înaltă de munte, valabilă în intervalul 14 martie, ora 16:00 – 15 martie, ora 14:00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, ”în Banat, Crișana, Maramureș și local în nordul și vestul Transilvaniei, temporar va ploua, iar la altitudini de peste 1700 m în Carpații Occidentali și la peste 1200 m în nordul Carpaților Orientali, va ninge și se va depune un strat nou de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp. În vest și la munte, temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…60 km/h, spulberând zăpada pe crestele montane înalte”.

De asemenea, o altă atenționare cod galben va intra în vigoare luni, fiind vizate fenomene precum ninsori și strat consistent de zăpadă la munte și în Transilvania, viscol la altitudini de peste 1500 m, ploi și ninsori abundente în Moldova și local ploi însemnate cantitativ în Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Astfel, în intervalul 15 martie, ora 14:00 – 17 martie, ora 20:00, ”temporar vor fi precipitații în toate regiunile, local însemnate cantitativ în sud, est, centru și la munte. Se vor acumula cantități de apă de peste 25…30 l/mp și, pe arii restrânse, 40…60 l/mp. Vor fi ploi (mai ales averse cu descărcări electrice, luni după-amiază, în sud-est), ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, luni spre marți (15/16 martie), în toată zona de munte și în Transilvania, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. În Moldova, la început vor fi ploi abundente, iar începând de marți (16 martie) vor predomina ninsorile, însemnate cantitativ îndeosebi în zona deluroasă. La munte, la peste 1500 m, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar începând de marți (16 martie), în special în Carpații Meridionali, rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea”

ANM mai notează că intensificări ale vântului se vor semnala, local și temporar și în Transilvania și Moldova, dar la intensități mai reduse.

0 notes
138 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *