Noi avertizări cod galben şi cod portocaliu de vreme instabilă, dar și de caniculă în mare parte din ţară

 -  -  940


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi avertizări cod galben şi cod portocaliu de e vreme instabilă și de caniculă, valabile în mare parte din ţară.

Astfel, potrivit meteorologilor, în intervalul  29 iunie, ora 12:00 – 29 iunie, ora 22:00, în vigoare va fi atenționarea cod galben de instabilitate atmosferică.

 ”În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și, mai ales după-amiaza, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în restul teritoriului”, arată ANM.

De asemenea, în intervalul 29 iunie, ora 12:00 – 30 iunie, ora 22:00, va fi în vigoare o avertizare cod galben de disconfort termic accentuat și caniculă.

În intervalul menționat, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade”, spun meteorologii.

Totodată, în zilele de 29 și 30 iunie, mai multe județe din țară sunt vizate de o avertizare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.

”În cursul zilelor de marți și miercuri (29 și 30 iunie), în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade. Joi (1 iulie), în estul și sudul teritoriului disconfortul termic se va menține ridicat, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării și se va menține accentuată până la sfârșitul săptămânii”, mai completează ANM.

0 notes
65 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *