Noi avertizări cod galben și portocaliu de ploi și vânt în Bistrița-Năsăud; vremea se răcește accentuat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, avertizări cod galben și cod portocaliu de vânt și ploi abundente pentru mai multe județe din țară, inclusiv Bistrița-Năsăud, valabile pe parcursul zilelor de 17 și 18 septembrie.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 17 septembrie, ora 10:30 – 18 septembrie, ora 12:00, este în vigoare o avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ.

În intervalul menționat, local în vestul, nordul, centrul țării și la munte temporar va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp”, arată ANM. 

Meteorologii mai precizează că în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

De asemenea, în intervalul 17 septembrie, ora 12:00 – 18 septembrie, ora 12:00, este în vigoare o avertizare cod portocali de ploi abundente. 

”În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp”, spun meteorologii.

Totodată, în intervalul 18 septembrie, ora 02:00 – 18 septembrie, ora 20:00, va fi în vigoare o atenționare cod galben de intensificări ale vântului.

Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h”, completează ANM.

Meteorologii mai avertizează că vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.