Noi cazuri de pestă porcină africană în Bistrița-Năsăud

 -  -  1152


Noi cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate într-o exploatație de porci domestici de pe raza localității Buza Cătun din comuna Chiochiș, informează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Astfel, în urma confirmării focarelor, la propunerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, prefectul judeţului a fost notificat în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor și actualizării planului de măsuri pentru combaterea și prevenirea răspândirii virusului pe teritoriul județului. 

Având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, s-a delimitat o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km. Localitățile aflate în zona de protecție sunt: BUZA CĂTUN, MANIC și JIMBOR din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD. Zona de supraveghere: BUNGARD, SĂLCUȚA, FÂNTÂNELE, MORUȚ, MATEI, CORVINEȘTI, STRUGURENI, CHIOCHIȘ, APATIU, BOZIEȘ, CHEȚIU, ȚENTEA, ZORENI, BUDEȘTI și SÂNICOARĂ din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD; DIVICIORII MARI, DIVICIORII MICI, NĂSAL, BUZA, ROTUNDA, LACU, FELDIOARA, COPRU și ȚAGA din JUDEȚUL CLUJ. Din zona afectată fac parte fondurile de vânătoare: 39 Micești, 36 Jimbor, 37 Matei, 38 Sânmihai din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD și 15 Țaga, 30 Cătina, 29 Geaca din JUDEȚUL CLUJ”, precizează Instituția Prefectului.

În aceste condiții, autoritățile fac apel la toți crescătorii de porcine să respecte normele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație și să anunțe de urgență medicul veterinar oficial atunci când un animal prezintă semne de boală sau moare. 

1378550cookie-checkNoi cazuri de pestă porcină africană în Bistrița-Năsăud
0 notes
277 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.