Noi condiţii pentru refugiaţii ucraineni care beneficiază de sprijin financiar pentru cazare și hrană în România

 -  - 


Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a stabilit noile condiții, modalitatea și cuantumul sprijinului financiar acordat refugiaţilor ucraineni aflaţi de teritoriul României.

Actul normativ modifică legislația privind acordarea de sprijin şi asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Astfel, sunt prevăzute cuantumurile sumelor forfetare, precum și condițiile și noul mecanism de acordare a acestora care se vor aplica începând cu data de 1 mai.

Cuantumul sumei forfetare se va acorda în mod diferențiat, astfel:

–   pentru primele 4 luni consecutive, suma va fi compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană.
–   începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie.
Condițiile de acordare a acestor sume forfetare se modifică, astfel:
–  pentru prima lună, singura condiție impusă este ca străinul să fie beneficiar al protecției temporare.
–    pentru următoarele 3 luni:
a)    solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României.
b)    să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar în una din modalități:
–    în calitate de antepreșcolari, preșcolari sau elevi, sau
–    în calitate de audienți, sau
–    să frecventeze activități educaționale din oferta altor instituții/organizaţii, precum hub-uri sau centre educaționale organizate în unități de învățământ de către autorități ale administrației publice locale sau organizații neguvernamentale din zonele cu un număr mare de beneficiari ai protecției temporare, centre UNICEF Blue Dot deschise pe teritoriul țării în parteneriat cu MFTES, palate și cluburi ale copiilor, centre comunitare de învățare permanentă, centre educaționale pentru preșcolari, școli de artă sau centre culturale.
–  începând cu a 5-a lună până la finalul anului 2023:
a)    solicitantul și membrii de familie ai acestuia să fie încadrați în muncă;
b)    să aibă înscriși copiii minori potrivit modalităților descrise mai sus.

Decontarea acestor sume forfetare care acoperă cheltuielile cu hrana şi cazarea (pentru primele patru luni consecutive), respectiv a cheltuielilor cu cazarea (începând cu a cincea lună după trecerea celor patru luni consecutive, până la finalul anului 2023) în locaţiile stabilite de comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, se efectuează după următoarea procedură: solicitanţii trebuie să depună o cerere la primărie, iar administraţia locală este cea care verifică prin aplicaţia informatică dacă persoana beneficiază de protecţie temporară şi îndeplineşte condiţiile referitoare la înregistrarea sau încadrarea în muncă şi, unde este cazul, înscrierea copiilor în unităţi de învăţământ.

O altă condiţie este ca unităţile care asigură cazarea să transmită primăriilor, în primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni, pentru luna anterioară, o cerere de decontare.

Loading

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.