Noi măsuri anunțate de ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Platformele semi-îngropate din toate zonele de case vor fi desființate; se vor păstra cele din zonele de blocuri

Noul director al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae, a vorbit, luni, într-o conferință de presă, despre situația actuală în ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivel județean, precum și măsurile care vor fi luate pentru a îmbunătăți serviciul de salubrizare și cel de colectare. Noua conducere a ADI Deșeuri a pregătit un plan de măsuri pentru perioada următoare, conceput în urma discuțiilor cu primarii celor 62 de unități administrativ-teritoriale din Bistrița-Năsăud.

De aproximativ o lună de când am venit la ADI Deșeuri, am constatat că trebuie să schimbăm ceva în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (n.r. – SMID), trebuie să îmbunătățim și să dezvoltăm acest sistem. (…) Deși de-a lungul anilor s-au făcut pași importanți, acest sistem nu și-a îndeplinit toate obiectivele. Apele din județul nostru arată așa cum arată, numeroase zone verzi sunt încă pline de deșeuri abandonate, nu separăm corect deșeurile la sursă, ceea ce duce la o colectare selectivă la un nivel foarte scăzut, avem mari probleme cu păstrarea curățeniei pe platformele de colectare a deșeurilor, România se află pe penultimul loc la nivel Uniunii Europene în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor, cu doar cu 14 la sută. (…) Este îngrijorător faptul că în județul nostru, deși s-a implementat proiectul SMID și s-au făcut eforturi în acest sens, rata de reciclare a deșeurilor a fost, anul trecut, de doar 11,3 la sută. Este clar că se impune o schimbare, o îmbunătățire a managementului deșeurilor în județul Bistrița-Năsăud, iar acest efort trebuie să fie unul unitar, al autorităților administrative și locale, al autorităților de mediu, al celor de menținere a ordinii publice și al cetățenilor din județ”, a explicat directorul executiv al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae.

Cristian Niculae

În aceste condiții, fostul viceprimar al municipiului Bistrița consideră că autoritățile trebuie să facă eforturi pentru a crește cantitatea de deșeuri reciclabile colectate corect, în așa fel încât să fie valorificate cât mai multe dintre acestea.

Cristian Niculae a prezentat și un plan de măsuri care va fi pus în practică în perioada următoare.

Una dintre măsuri vizează desființarea tuturor platformelor din zonele de case atât din mediul rural, cât și din cel urban.

”Eu un plan de măsuri pe care noi, cei din ADI Deșeuri, ne dorim să îl implementăm cât mai repede posibil. (…) Prima măsură vizează dezvoltarea infrastructurii de colectare din poartă în poartă, concomitent cu instrumentul economic plătești pentru cât arunci. Ne dorim ca în cel mai scurt timp să începem colectarea pe fracții separate, la poarta casei, în toate zonele de locuințe individuale din mediul rural și urban. Vrem să introducem sacul albastru pentru fracția de carton și cel verde pentru sticlă. De asemenea, vrem ca fracția plastic să o colectăm în pubela galbenă, iar cea reziduală în cea de culoare neagră. (…) O altă măsură pe care o propunem vizează desființarea platformelor semi-îngropate în toate zonele de case din mediul rural și urban din județ. Practic, este evident că odată cu trecerea la colectarea deșeurilor de la poarta utilizatorilor, a tuturor fracțiilor, aceste platforme nu prea își mai au rostul. În zonele de blocuri vor rămâne aceste platforme, pentru că acolo nu există alte soluții. Aceste platforme au descurajat practic colectarea selectivă a deșeurilor din mai multe motive. În majoritatea cazurilor sunt amplasate la distanțe foarte mari de locuințele utilizatorilor, în unele cazuri chiar la 1-2 km de casele utilizatorilor. (… ) De asemenea, și în oraș, aceste platforme sunt amplasate la distanțe de 400 – 500 de metri de case. Cetățenii erau obligați să își pună deșeurile în mașină sau să le care cu sacii până la platforme. Practic, cetățenii erau puși să facă un efort considerabil. (…) Mai mult, s-a constatat că, pe aceste platforme, foarte mulți agenți economici duc deșeurile deși nu au voie, le abandonează acolo, pentru a nu plăti o taxă de salubrizare conformă cu cantitatea de deșeuri generată. Acest lucru se întâmplă foarte des și în orașe și în mediul rural”, a mai precizat fostul viceprimar al Bistriței.

O altă măsură prezentată de directorul executiv al ADI Deșeuri vizează derularea unei campanii de informare, conștientizare și sensibilizare a cetățenilor cu privire la importanța colectării corecte a deșeurilor.

Vom demara o campanie agresivă de informare a populației cu privire la modul în care se face separarea deșeurilor la sursă și predarea lor în mod separat operatorului de salubrizare. Vom vorbi în această campanie de importanța reciclării deșeurilor pentru protejarea mediului înconjurător”, a mai spus Niculae.

Totodată, o altă măsură vizează înființarea corpului de control al ADI Deșeuri, format din 8 inspectori car vor avea atribuții de îndrumare și control. ”Vom angaja doar 6 inspectori noi, doi dintre ei făcând deja parte din actuala organigramă. Acest corp de control va efectua controale atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice de pe raza județului, cu privire la respectarea regulamentului de salubrizare al județului, va monitoriza și va controla și operatorul de salubritate, va încheia acte de control, va aplica sancțiuni, va întocmi rapoarte și va încheia protocoale de colaborare cu toate instituțiile cu abilități de control – Jandarmerie, Poliție, Poliție Locală și Gardă de Mediu”, a mai adăugat Cristian Niculae.

O altă măsură cuprinsă în planul ADI Deșeuri vizează modernizarea platformelor de colectare din zonele de locuințe colective, prin introducerea platformelor îngropate cu sistem hidraulic, sistem prezentat deja de primarul Ioan Turc.

Primăria Bistrița a demarat deja un proiect în acest sens, a montat o astfel de platformă pe strada Petre Ispirescu. (…) Ne dorim aceste platforme și în zona de blocuri din celelalte orașe ale județului. Noi vom dezvolta aceste platforme printr-un proiect european, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, la care se lucrează în prezent”, a explicat directorul executiv al ADI Deșeuri.

Planul de măsuri propus de ADI Deșeuri continuă cu implementarea sistemului de monitorizare video a tuturor platformelor de colectare din zona blocurilor din mediul urban, precum și cu dezvoltarea unei baze de date care să cuprindă toți utilizatorii.

Conducerea ADI Deșeuri a subliniat că acest plan de măsuri a fost pregătit în urma discuțiilor cu primarii din toate cele 62 de unități administrativ-teritoriale din județ.

Pe lângă acest plan de măsuri, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud intenționează să facă demersuri și pentru modernizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

De asemenea, Cristian Niculae a anunțat că, în scurt timp, va fi finalizat și procesul de construcție a unei noi celule pentru depozitarea deșeurilor, fiind vorba despre Celula 2 de la Tărpiu.

”Lucrările sunt aproape finalizate, în maxim două luni de zile se va depozita deja pe Celula 2”, a completat Niculae.

După ce a analizat întreaga situație privind sistemul de salubrizare de la nivelul județului Bistrița-Năsăud, noul director al ADI Deșeuri a ajuns la o serie de concluzii:

”Este foarte clar că, dacă vom reuși implementarea acestui plan de măsuri, vom îmbunătăți substanțial Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor și vom reuși să ne apropiem de țintele asumate de către România cu privire la gestionarea deșeurilor”, a încheiat Cristian Niculae.

La conferință au mai participat administratorul județului Bistrița-Năsăud, Florin Moldovan și primarul comunei Căianu Mic – Paul Știr.

Florin Moldovan
Paul Știr