Noi măsuri de relaxare după data de 15 iunie. Se vor putea redeschide grădiniţele şi creşele private, sălile de fitness, piscinele exterioare

 -  -  1395


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că după data de 15 iunie vor fi luate noi măsuri de relaxare.

”Tocmai am încheiat o ședință de analiză împreună cu premierul Orban, mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am luat în discuție situația epidemiei, am luat în discuție posibile măsuri de relaxare și am luat în discuție, evident, necesitatea prelungirii stării de alertă. Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnificativ, dar nici nu a crescut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Adică unele dintre restricțiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie”, a declarat șeful statului, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Președintele a și exemplificat cele mai importante măsuri care vor fi aplicate după 15 iunie.

Se redeschid mall-urile, grădinițele și creșele private. Vor fi posibile evenimentele private

După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private – atenție, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior. Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private”, a mai spus Iohannis.

Se vor redeschide sălile de fitness și piscinele exterioare

De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, norme care vor fi impuse de Ministerul Sănătății.

În plus, vor fi deschise piscinele exterioare.

”Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – atenție, exterioare – cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care, de asemenea, vor fi puse la dispoziția celor care sunt interesați”, a mai spus sursa citată.

Despre măsurile de izolare la domiciliu

În ceea ce privește măsurile de izolare la domiciliu, respectiv de autoizolare, șeful statului a afirmat că ”este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil”.

”S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem și noi, în România, să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic – mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile. Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri. Ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, însă, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul Uniunii Europene și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacționa imediat și noi”, a adăugat Klaus Iohannis.

Reamintim că președintele a mai afirmat că se impune menținerea stării de alertă și după data de 15 iunie.

0 notes
520 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *