Noi modalități de achitare a contravalorii pașaportului

 -  -  947


Necesitatea digitalizării serviciilor publice aduce importante schimbări și în ceea ce privește modalitățile de achitare a contravalorii pașaportului. Astfel, în Monitorul Oficial a fost publicată o ordonanță de urgență a Guvernului prin intermediul căreia au fost extinse categoriile de plăți care pot fi efectuate prin intermediul Sistemului național electronic de plată online (S.N.E.P.).

Actul normativ prevede că suma reprezentând contravaloarea pașaportului se achită în contul Companiei Naționale „Imprimeria Națională” – S.A. (C.N.I.N.) prin mijloace de plată online, inclusiv S.N.E.P. – ghiseul.ro sau unități bancare, cu care C.N.I.N. încheie convenții în acest scop.

Așadar, începând cu data de 7 septembrie, plata contravalorii pașaportului se poate efectua și în numerar sau, după caz, prin intermediul POS-urilor, la casieriile unităților CEC Bank, precum și online, prin platforma de plăți virtuale Ghiseul.ro.

De asemenea, toate plățile care au fost efectuate / achitate în conturile Instituțiilor Prefectului deschise la Trezorerie prin modalități variate (virament bancar, mandat poștal, mijloace de plată online etc.) vor putea fi utilizate de solicitanții serviciilor de pașapoarte în vederea eliberării documentelor de călătorie și după intrarea în vigoare a modificărilor Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în situația în care, în perioada 02-06.09.2020, Instituțiile Prefectului au încasat prin casieriile proprii și / sau conturile deschise la trezorerie sume reprezentând contravaloarea pașapoartelor, dovada plății rămâne valabilă pentru depunerea cererii de eliberare a pașaportului.

În ceea ce privește recuperarea contravalorii pașaportului achitată eronat sau pentru care nu a fost prestat serviciul aferent, aceasta se realizează, la cererea scrisă a plătitorului, adresată C.N.I.N., însoțită de documentul prin care s-a efectuat plata, în cel mult 5 zile lucrătoare de la depunerea acestei cereri. Situațiile în care contravaloarea pașapoartelor simple electronice / simple temporare a fost achitată până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ rămân supuse prevederilor normative incidente la data efectuării plății, inclusiv în ceea ce privește procedura de restituire a contravalorii pașapoartelor.

0 notes
72 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *