Noi propuneri pentru titlul de ”Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud”. Mircea Bravo, Traian Larionesi, Virginia Linul, Iosif Ciunterei – printre nominalizați

În ședința ordinară din luna noiembrie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va analiza mai multe proiecte de hotărâre care prevăd acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud” unor persoane care au excelat în diferite domenii și care, prin activitatea lor, au promovat judeţul Bistriţa-Năsăud pe plan naţional şi internaţional.

Astfel, printre cei nominalizați să primească un astfel de titlu se numără:

  • Virginia Linul (creatoare de costume populare) – ”în semn de apreciere pentru
    realizarea cu migală a creațiilor populare tradiționale, autentice și pentru
    promovarea valorilor culturale populare din Țara Năsăudului și ale județului
    Bistrița-Năsăud, în țară și străinătate”.
  • Mircea Popa, cunoscut ca Mircea Bravo (actor și creator de conținut în mediul online și cinematografie) – ”în semn de apreciere a carierei de succes și pentru promovarea imaginii comunității din județul Bistrița-Năsăud”. 
  • Traian Larionesi (administratorul grupului de firme Frasinul) – ”în semn de apreciere pentru aportul de excepție adus mediului de afaceri, din județul Bistrița-Năsăud, prin dezvoltarea unor afaceri de succes și pentru realizarea de proiecte inovative”.
  • losif Ciunterei (etnolog) căruia i se acordă acest titlul „pentru întreaga activitate etnografică şi pentru promovarea culturală a judeţului Bistriţa-Năsăud şi a României în lume”.
  • Pele Gavril Balint (jucător și antrenor de fotbal) – ”în semn de apreciere a carierei de excepţie ca jucător și antrenor de fotbal şi pentru contribuția importantă la creșterea prestigiului judeţului Bistriţa-Năsăud la nivel național şi internațional”.
  • prof. univ. dr. loan Sbârciu (artist plastic) – ”în semn de recunoaştere și
    apreciere a carierei de excepție în domeniul artistic și pentru contribuția
    esențială la dezvoltarea comunității artistice naționale și internaționale”.
  • Ioan Nicolae Băciuț (poet, jurnalist, critic și istoric literar) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru eleganța și finețea scriiturii, remarcabila activitate literară, publicistică, cultural-artistică și pentru promovarea imaginii județului Bistriţa-Năsăud, în țară și străinătate”.
  • prof.univ.dr. Ioan Bolovan (istoric român, profesor universitar și fost prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru vasta activitate de cercetare științifică și publicistică despre istoria modernă și contemporană a României, precum și pentru construirea primei baze de date demografice privind populația istorică a Transilvaniei în epoca modernă”.
  • dr. Vasile Lechinţan (istoric, arhivist și prozator, personalitate marcantă a județului Bistrița-Năsăud) – ”în semn de recunoaștere și apreciere pentru întreaga sa activitate dedicată istoriei Transilvaniei și descoperirii valorilor românești”. Titlul se acordă post-mortem.
  • Emanuel Babici (director general al Întreprinderii de Mașini Grele București, director general al Centralei Industriale pentru Utilaj Energetic, Metalurgic și Mașini de Ridicat București, ministru adjunct și secretar de stat la Ministerul Industriei și director executiv al grupului de firme UZINSIDER S.A. București, grup din care face parte și COMELF S.A. Bistrița) – „în semn de recunoaştere a contribuției deosebite la dezvoltarea economică a judeţului Bistriţa-Năsăud și la implementarea unor proiecte majore de modernizare a industriei metalurgice și construcțiilor de mașini”.

”Titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistrița-Năsăud” este cea mai
înaltă distincţie conferită de Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud unor persoane
române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, în
semn de apreciere şi recunoaştere a carierelor de excelenţă, a unor fapte, acte şi
performanţe notabile”, se arată în proiectele de hotărâre ce vor fi analizate în ședința din 25 noiembrie.