Noile măsuri de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie

Guvernul a aprobat o serie de noi măsuri de relaxare, acestea urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 iunie, a anunțat premierul Florin Cîțu.

„Astăzi am aprobat un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului numărul 531 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 31 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19. De fapt, vorbim de măsuri de relaxare în continuare, măsuri care vin în urma rezultatelor bune pe care le avem în lupta cu pandemia”, a spus prim-ministrul,  la Palatul Victoria.

Potrivit premierului, o astfel de măsură vizează numărul participanților la activitățile culturale, artistice sau de divertisment, desfășurate în spații deschise. De asemenea, s-a aprobat desfășurarea evenimentelor private, a nunților sau a botezurilor, dar și a evenimentelor sportive.

Am crescut numărul participanților la activitățile cultural-artistice de divertisment, desfășurate în spații deschise, de la 500 la 1.000 de persoane. Pot participa doar persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală. Am creat cadrul legal pentru desfășurarea activităților cultural-artistice de divertisment în spații deschise, cu participarea publicului peste 1.000 de persoane, doar care sunt vaccinate. S-a mărit la 8 numărul persoanelor care pot circula în grupuri. S-a aprobat desfășurarea evenimentelor private, nunți, botezuri, etc., cu 50 de persoane în spații închise și 70 de persoane în spații deschise. Numărul persoanelor participante poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate. Activitățile sportive se pot desfășura atât la interior, cât și la exterior, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea spațiului, deci şi la interior şi la exterior. Participarea peste această limită este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă test negativ și se vaccinează înainte de intrarea la eveniment. Aș vrea să revin asupra celor dinainte, pentru că este importantă – deci prezintă test negativ sau se vaccinează înainte de intrarea la eveniment. Asta înseamnă că la evenimentele sportive vom avea centre de vaccinare. A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activități culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise de la 50% la 70% din capacitatea spațiului. A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la cursuri de instruire și workshop-uri în spații închise de la 50 la 70 și creată posibilitatea desfășurării la capacitate maximă a spațiului, dacă la activitate participă doar persoane vaccinate. Se permite desfășurarea conferinţelor cu cel mult 100 de persoane și a fost creată posibilitatea desfășurării acestora la capacitate maximă a spațiului, dacă la activitate participă doar persoane vaccinate”, a mai precizat premierul.

Florin Cîțu a adăugat că s-au redeschis locurile de joacă din spaţiile închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

În plus, a fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activităţi în sălile de sport sau fitness, de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, iar numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi.

S-au redeschis piscinele interioare, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.

A fost crescut gradul de ocupare a meselor din restaurantele de interior de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului. Numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi.

A fost crescut gradul de ocupare al spaţiilor de cazare de la 70% la 85% pentru unităţile de cazare de pe litoral.

S-au redeschis barurile, cluburile, discotecile şi sălile de jocuri în intervalul orar 5:00 – 24:00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar pentru persoanele vaccinate. A fost crescut gradul de ocupare a spaţiilor destinate jocurilor de noroc de la 50% la 70% din capacitatea acestuia.

A fost introdusă excepţia de la purtarea măştii de protecţie pentru persoanele vaccinate care lucrează în spaţii închise unde nu se află mai mult de cinci lucrători. Aceasta este o măsură nouă.

S-a creat cadrul legal pentru intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizi în scop turistic, de la 1 iunie.

”Prin hotărârea CNSU au fost introduse noi excepţii de la măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic astfel: persoanele trecute prin boală şi aflate între a 14-a şi a 90-a zi de la data confirmării, copiii cu vârstă mai mică sau egală cu trei ani fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, copiii cu vârsta mai mare de 3 ani şi mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de trei zile şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2”, a adăugat premierul.

Acesta a completat că acestea sunt, pe scurt, măsurile de relaxare de la 1 iunie.

”Este foarte important să vedeţi că vaccinarea ajută şi merită. Ne îndreptăm spre normalitate rapid şi, cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât putem să eliminăm şi celelalte restricţii care au mai rămas”, a încheiat Florin Cîțu.

HOTĂRÂRE nr. 32 din 27.05.2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 poate fi consultată mai jos: