Focar de COVID-19 la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Mai mulți angajați ai instituției au fost depistați pozitiv!

 -  -  32304Mai mulți angajați din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost depistați pozitiv cu COVID-19, conducerea unității medicale luând măsuri urgente pentru a limita răspândirea infecțiilor. În acest moment sunt în plină desfășurare două anchete, una epidemiologică și una administrativă, urmând să fie testați circa 50 de pacienți, fiind vorba despre cei internați în secțiile de Cardiologie, Neurologie și Oftalmologie, precum și personalul medical din aceste secții.

Potrivit managerului SJU Bistrița, Gabriel Lazany, au fost confirmate 8 cazuri pozitive în rândul angajaților din cadrul secției de Neurologie și un alt caz la secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

Ieri a fost o zi neagră pentru județ în ceea ce privește inundațiile, dar vești bune nu avem nici de la spital. Din păcate, se pare că starea asta de relaxare ne creează probleme, lucru care se vede atât în numărul pacienților, cât și în rândul personalului medical. Săptămâna trecută am avut un asistent medical simptomatic, care lucra la CT (n.r. – Computer Tomograf din cadrul laboatorului de imagistică medicală) și pe care l-am testat. În urma anchetei epidemiologice, am testat și contacții lui. Primul contact testat este partenera lui, care este asistentă medicală la secția de Neurologie. Am testat-o și s-a constatat că și ea e pozitivă. Drept urmare, ne-am dus mai departe cu testările la personalul din cadrul secției de Neurologie și ieri am depistat pozitive încă 8 asistente medicale din secția de Neurologie și una din secția ATI”, a declarat Gabriel Lazany.

ziar de bistrita lazany

Dată fiind această situație, sursa citată a mai precizat că au fost demarate anchete în cadrul SJU Bistrița, o primă măsură luată fiind suspendarea temporară din funcție a medicului șef și a asistentului șef din cadrul secției de Neurologie.

Astăzi, pe lângă ancheta epidemiologică, am început și o anchetă administrativă pentru că se pare că relaxarea nu este doar în rândul populației, ci și în rândul personalului medical. Prima măsură pe care am luat-o în această dimineață a fost suspendarea din funcție a medicului șef de secție și a asistentului șef de la secția de Neurologie. Am luat decizia de suspendare a acestpor persoane din funcție pe perioada desfășurării anchetei. Dacă se va constata că lucrurile nu au fost coordonate corespunzător pe această secție, atunci probabil voi lua și alte măsuri. Deocamdată, suspendarea acestor două persoane este temporară, până definitivăm ancheta. Din primele discuții, se pare că era un obicei la nivelul secției de a servi masa de prânz împreună, absolut fără nicio protecție, ceea ce este total contraindicat și interzis de procedurile spitalului”, a adăugat Gabriel Lazany.

De asemenea, conducerea unității medicale a luat decizia de a testa atât personalul, cât și toți pacienții de pe secția de Neurologie, precum și personalul și pacienții de pe alte secții.

Am luat decizia de a testa întregul personal de pe etajul unde își desfășoată activitatea secția de Neurologie, aici vorbim despre personalul de pe întreaga secție de Neurologie, precum și secția de Cardiologie, cea de Oftalmologie și Unitatea de Transfuzii Sanguine care își desfășoară activitatea tot pe acel etaj. Probabil că majoritatea rezultatelor le vom avea astăzi pentru personalul medical. Tot astăzi, vom avea și mare parte din rezultatele pacienților, pentru că am cerut recoltarea de probe și de la absolut toți pacienții care sunt internați pe secțiile pomenite”, a mai spus Gabriel Lazany.

În ceea ce privește pacienții testați, numărul acestora este de 50 (25 – secția Cardiologie, 23 – secția Neurologie și 2 – secția Oftalmologie).

De asemenea, pe întreg etajul în care își desfășoara activitatea secțiile menționate de managerul SJU Bistrița se vor efectua acțiuni de dezinfecție.

La SJU Bistrița sunt internați în prezent 83 de pacienți confirmați pozitiv cu COVID-19, dintre care 6 sunt în stare critică, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. De asemenea, mai există în unitatea medicală și 20 de persoane suspecte, în cazul cărora se așteaptă sosirea rezultatelor.

Întrebat din ce zone geografice ale județului provin pacienții, Gabriel Lazany a spus că persoanele internate provin ”cam din tot județul”, însă, de-a lungul celor 3 luni de epidemie, majoritatea cazurilor au fost de pe Valea Someșului.

ACTUALIZARE

În completarea datelor oferite de către managerul spitalului, Gabriel Lazany, purtătorul de cuvânt al SJU Bistrița, Camelia Strungari, a revenit cu informații cu privire la cifra personalului spitalului care va fi testat Covid-19, în urma infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2 a celor 8 angajați ai Secției Neurologie și unul aparținând Secției ATI.

”Este vorba despre 18 angajați ai Secției Neurologie, 28 angajați ai Secției Cardiologie, 8 angajați ai Unității de Transfuzie Sanguină și 10 angajați ai Compartimentului Oftalmologie, secții situate la etajul 3 al spitalului. Și cei 50 de pacienți internați în prezent la etajul 3 vor fi testați Covid-19, dintre aceștia 25 fiind internați la Secția Cardiologie, 23 la Secția Neurologie și 2 la Compartimentul Oftalmologie”, a spus Camelia Strungari.

3 notes
1429 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *