Nouă atenționare cod galben de instabilitate atmosferică în Bistrița-Năsăud

 -  -  1045


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis noi avertizări de instabilitate atmosferică, acestea vizând mai multe județe din țară, inclusiv Bistrița-Năsăud.

Astfel, în intervalul 27 mai, ora 12:00 – 29 mai, ora 10:00, va fi în vigoare o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică. În zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, în Oltenia şi local în Muntenia, Transilvania şi nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină şi averse ce vor avea şi caracter torenţial. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 35 l/mp şi pe arii restrânse 40 l/mp.

“Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte“, notează ANM.

Totodată, în intervalul 27 mai, ora 16:00 – 28 mai, ora 21:00, va fi în vigoare și o atenționare cod portocaliu de ploi abundente.

”În intervalul menționat, în județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Bacău, vor fi perioade cu ploi abundente și în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp”, arată ANM.

La altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali.

0 notes
170 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *