Nouă atenționare cod galben de ploi în Bistrița-Năsăud

 -  -  997Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenționare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Potrivit ANM, atenționarea este valabilă în intervalul 1 septembrie, ora 03:00 – 1 septembrie, ora 23:00, inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud.

”În intervalul menționat, la început în Banat, Crișana, apoi cu precădere în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp”, precizează meteorologii.

Vremea se va răci treptat

De asemenea, ANM a publicat și prognoza pentru intervalul 31 august – 13 septembrie.

Astfel, potrivit meteorologilor, ”în Transilvania vremea se va răci treptat pe aproape tot parcursul intervalului. La început, procesul va fi semnificativ, când mediile maximelor vor porni de la 32 de grade și vor ajunge la 24 de grade, apoi se va ameliora puțin, spre valori de 28 de grade în 7 septembrie și va continua să scadă ușor, spre 23 de grade în 10 și 11 septembrie. Regimul termic nocturn va urma în mare parte același traseu, de răcire treptată, doar cu foarte mici variații, astfel că minimele mediate vor debuta cu valori de 16 grade și vor coborî până spre 10 grade. Ploile isi vor face apariția în special sub formă de aversă, pe fondul unui grad de instabilitate atmosferică mai accentuată în intevalul 2 – 5 septembrie, când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate”.

La munte, vremea se va răci semnificativ în intervalul 31 august – 2 septembrie când mediile maximelor vor coborî de la 14 spre 10 grade. Ulterior nu vor mai fi variații semnificative, mediile regionale se vor situa între 15 și 18 grade. Minimele vor marca în aceeași măsură o scădere treptată și aproape continuă, cu cele mai calde nopți în 31 august și 1 septembrie, la temperaturi de 14 grade și cele mai reci în 10, 11 septembrie, minimele mediate la valori de 6 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată pe aproape întreg parcursul intervalului, însă între 1 și 6 septembrie aversele pot fi mai însemnate cantitativ.

0 notes
122 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lentile-contact-colorate.net