Nouă hotărâre a CNSU: se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise; terasele și sălile de jocuri de noroc ar putea fi închise între orele 23:00 – 06:00

 -  -  1198Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat marţi seara o nouă hotărâre prin care propune o serie de măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS CoV-2 la nivelul spațiilor sau activităților unde există un risc crescut de infectare.

Astfel, printre măsurile propuse se numără și instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în anumite spaţii publice deschise care vor fi stabilite la nivel local, prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă și cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică.

Totodată, o altă măsură prevede că terasele și sălile de jocuri de noroc se închid în intervalul orar 23:00 – 06:00. În plus, în afara acestui interval, operatorii economici care desfăşoară astfel de activităţi, “au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune, precum şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi, inclusiv dansul”.

De asemenea, în zona plajelor, ”distanţa mai mică de 2 metri între persoane/şezlonguri este permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici)”.

Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului în cadrul unei şedinţe programate să se desfăşoare miercuri, 29 iulie. Aceste reguli ar putea intra în vigoare la data de 1 august.

Redăm integral Hotărârea adoptată de CNSU:

Art. 1 

(1) Se propune instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

(2) Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

(3) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1) următoarele categorii de persoane:

a) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută;

b) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Art. 2 

(1) Se propune interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, în intervalul orar 23:00 – 06:00.

(2) În afara intervalului menționat la alin. (1), operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Art. 3 

Se propune interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00 – 06.00 .

Art. 4 

Se propune modificarea excepției de la regulile distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate, în sensul în care distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Art.5 

Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

0 notes
323 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lentile-contact-colorate.net