Nu scăpăm de ploi! Meteorologii au emis cod galben de averse și vânt

 -  -  1109


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, două atenționări cod galben de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului, valabile până marți seara în toate regiunile țării.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 17 mai, ora 15:00 – 18 mai, ora 06:00, va fi în vigoare o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35…50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70…80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie”, arată ANM.

Ulterior, în intervalul 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00, va fi în vigoare o altă atenționare cod galben de intensificări susținute ale vântului, cantități de apă însemnate.

Pe parcursul zilei de marți (18 mai) vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80…100 km/h. În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp”, completează ANM.

Meteorologii mai precizează că la munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte.

0 notes
234 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *