Nu uitați! Anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei! Legislația prevede și amenzi

În ultimele 24 de ore, temperaturile au scăzut, iar în zonele de munte, iarna și-a făcut simțită prezența, circulația desfășurându-se cu dificultate din cauza depunerii stratului de zăpadă.

În aceste condiții, oamenii legii reamintesc şoferilor că legislația rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este OBLIGATORIE folosirea anvelopelor de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante (lanțuri).

Amenzile pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără anvelope de iarnă sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei. În plus, în legislație nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede doar faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

”Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin(1), pct. 28, sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei, fãrã ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnã, iar în cazul autovehiculului de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fãrã a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului. Amenda pentru fapta menționată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte amendă), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare” transmite Poliția Română.

Conform normelor în vigoare, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons.

Sute de tone de material antiderapant, împrăștiate pe drumurile naționale din județ

Reamintim că în județul Bistrița-Năsăud, pe Drumul Național 17, în Pasul Tihuța, circulația se desfășoară în condiții de iarnă, însă, autoritățile locale dau asigurări că la această oră nu există porțiuni de drum blocate sau închise traficului rutier.

În această zonă s-a intervenit cu peste 200 de tone de material antiderapant și a fost impusă și o restricție temporară de tonaj, care însă, a fost ridicată după ce carosabilul a fost curățat.

De asemenea, drumarii au intervenit și pe Drumurile Naționale 17 C și 17 , unde au împrăștiat circa 30 de tone de sare pentru a preveni formarea poleiului.

Sursa foto: www.promotor.ro