O comună din Bistrița-Năsăud ar putea intra în carantină

O comună din Bistrița-Năsăud ar putea intra în carantină, a declarat prefectul județului, Stelian Dolha, într-un interviu acordat postului de televiziune Sângeorz-TV.

Potrivit prefectului, este vorba despre comuna Șintereag, cu circa 3.600 de locuitori. Măsura de carantinare a comunei ar putea fi luată în contextul în care rata de infectare la nivelul acestei unități administrativ-teritoriale a urcat în ultimele zile. Miercuri, aceasta a ajuns la 11,42 cazuri la 1.000 de locuitori, existând circa 40 de cazuri de COVID-19 în comună.

”O să intrăm deja cu patrulare pe Șintereag și este foarte probabil să ajungem și cu carantina aici, cu toată comuna. Direcția de Sănătate Publică face o analiză și s-ar putea ca Șintereagul să ajungă în carantină. Să vedem ce ne spune DSP. Aud că persoane din această localitate, deși ar fi trebuit să stea în carantină pentru că au fost contacți direcți ai unor cazuri pozitive, încă se mai plimbă pe la biserică, pe la magazine, prin altă parte. (…) Cât timp toate lucrurile astea nu le respectăm, cât timp mințim în momentul în care se face ancheta epidemiologică, aici se ajunge”, a spus prefectul Stelian Dolha la Sângeorz TV.

Dacă în cele din urmă se va decide că măsura carantinei zonale este necesară pentru comuna Șintereag, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud va face o propunere în acest sens și o va înainta Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Decizia instituirii carantinei zonale ar urma să fie luată printr-un ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit actelor normative în vigoare, pe perioada carantinării zonale este strict interzisă intrarea sau ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces în afara celor deschise circulaţiei publice, pe drumurile judeţene, comunale şi forestiere.

De asemenea, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Totodată, în intervalul orar 05,00 – 20,00, în interiorul comunei carantinate se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei, cu excepţia deplasării persoanelor pentru administrarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2; deplasării în interes profesional, între locuinţă sau gospodărie şi locul de muncă; deplasării pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie sau domestice; deplasării pentru asistenţă medicală sau participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament sau în scopul donării de sânge.

De asemenea, sunt permise, printre altele, deplasările scurte, în apropierea locuinţei sau gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanei, precum şi pentru nevoile animalelor de companie sau domestice, dar şi deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat şi deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole.