O comună din Bistrița-Năsăud ar putea intra în carantină

 -  -  1366


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud ar putea adopta o hotărâre prin intermediul căreia să dispună instituirea măsurii de carantină într-o comună din județ, unitate administrativ-teritorială în care incidența cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant în ultimele zile.

Potrivit prefectului Stelian Dolha, este vorba despre comuna Ciceu-Giurgești. O astfel de decizie ar putea fi luată pe parcursul zilei de vineri, 26 februarie.

S-ar putea să luăm o hotărâre de a introduce o comună din județul Bistrița-Năsăud în carantină. Este vorba despre comuna Ciceu-Giurgești, care are o incidență de 10,85 la mia de locuitori. Această comună este dovada că virusul nu a dispărut, că e printre noi și că produce efecte, deși eu nu mai credeam că în județul Bistrița-Năsăud, după atâtea măsuri restrictive și controale ale forțelor de ordine, se mai poate acest lucru. Din păcate, lumea a început să nu mai țină cont așa de mult de aceste restricții și iată că ajungem acum în situația de a lua o nouă hotărâre de acest fel”, a declarat prefectul Stelian Dolha într-o emisiune de la BexTV.

Sursa citată a adăugat că procedura de instituire a măsurii de carantină a fost deja declanșată și acum se așteaptă o hotărâre pe această temă de la Institutul Național de Sănătate Publică și de la Departamentul pentru Situații de Urgență.

”Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a înaintat încă de joi această propunere de a introduce măsura de carantină în comuna Ciceu-Giurgești. Să vedem dacă sunt de acord Institutul Național de Sănătate Publică și Departamentul pentru Situații de Urgență, a mai explicat prefectul.

În ceea ce privește derularea cursurilor în această comună, dacă se va institui carantina, elevii vor reveni la cursuri online.

Prefectul este de părere că incidența cazurilor de COVID-19 în această unitate administrativ-teritorială este ”prea mare”, depășind deja pragul de 10 la mia de locuitori.

Stelian Dolha a adăugat că în acest moment există un număr total de 16 cazuri în comuna Ciceu-Giurgești, dar dacă nu se iau măsuri, numărul acestora ar putea fi mult mai mare în perioada următoare.

”E foarte interesant ce s-a întâmplat acolo. E vorba doar de familii. Cu alte cuvinte, cei 16 sunt localizați în circa 8 familii. Sunt cam două cazuri de COVID-19 în fiecare din cele 8 familii. Avem 8 familii, dar pentru că avem incidență de 10,85, legea ne spune că trebuie instituită această măsură. Localitatea e mică, incidența mare. Atunci suntem nevoiți să luăm această măsură neplăcută. Nu credeam că o să mai recurgem la ea”, a completat Dolha.

În comuna Ciceu-Giurgești există deja patrule ale forțelor de ordine, care, prin verificările efectuate, încearcă să limiteze răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

0 notes
491 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *