O nouă discuție pe tema aurolacilor. Autoritățile din Bistrița vor să înființeze un centru unde să fie tratate aceste persoane

 

 

După mai multe sesizări venite din partea bistrițenilor cu privire la înmulțirea cazurilor de ”aurolaci”, autoritățile locale din municipiul Bistrița caută soluții astfel încât să se poată lua măsuri legale împotriva consumatorilor de aurolac.

O comisie care să analizeze situația actuală și care să caute soluții a fost înființată luna trecută la solicitarea viceprimarului Cristian Niculae. Comisia a avut deja o primă întâlnire, în cadrul căreia s-a precizat că 13 astfel de persoane sunt în atenția Poliției Locale Bistrița, în vreme ce pentru astfel de fapte au fost aplicate în acest an peste 300 de sancțiuni. În cadrul întâlnirii de luna trecută s-a mai stabilit că vor fi demarate anchete sociale detaliate pentru toate persoanele aflate în evidențele autorităților ca fiind consumatori de substanțe halucinogene. În plus, minorii care au fost găsiți pe stradă consumând substanțe halucinogene au fost aduși în Centrul Social al Primăriei Bistrița pentru o perioadă de cel puțin 24 – 48 ore.

Dat fiind faptul că aceste măsuri temporare nu au o eficiență ridicată, viceprimarul Cristian Niculae a convocat, în această săptămână, o nouă ședință a comisiei, solicitând acesteia să facă propuneri pentru modificarea cadrului legal actual, astfel încât să se impună sancțiuni clare pentru comercianții de substanțe potențial halucinogene în cazul în care aceștia vând astfel de produse minorilor. În plus, comsumatorii de astfel de substanțe ar putea fi încadrați în categoria „urgențe psihiatrice” astfel încât să poată să fie internați măcar pentru o perioadă de 24 de ore într-o instituție medicală, sub supraveghere medicală și psihologică.

Totodată, în ședința comisiei s-a propus chiar înființarea unui centru multi-instituțional la nivel local care să trateze aceste cazuri de consumatori, dar și stabilirea unui set de măsuri sociale pentru reintegrarea în comunitate a acestor persoane, cum ar fi asigurarea unui loc de muncă pentru o perioadă de minim 1 an, 2 mese / zi pentru o perioadă de minim 30 de zile la cantina socială.

Din comisia care analizeză această situație a aurolacilor și chiar și pe cea a cerșetorilor din Bistrița fac parte reprezentanți ai Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, Poliției, Jandarmeriei, Poliției Locale, Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bistrița, Agenției Anti-Drog și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.

Reamintim că problema aurolacilor a fost ridicată în ultima ședință a Consiliului Local Bistrița, când consilierul Diana Morar a prezentat o petiție a unei mame cu doi copii – Crina Moldovan, care a filmat aurolacii în diverse ipostaze, solicitând Primăriei Bistrița să ia măsuri urgente pentru a stopa acest fenomen, subiectul fiind prezentat la acea vreme de Ziar de Bistrița:

FOTO/VIDEO: Problema puștilor care consumă AUROLAC, prezentată în ședința Consiliului Local Bistrița! Ce pot face autoritățile ca să stopeze acest fenomen?