Național

O nouă hotărâre a CNSU. Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, eliminată; carantină 5 zile la venirea în România pentru persoanele ce nu sunt vaccinate, testate sau trecute prin boală

 -  - 


Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit luni pentru a analiza propunerile privind modificarea condiţiilor de carantinare. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că nu va mai exista o listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat și că va fi instituită măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în ţară.

„De astăzi, de la această decizie a Comitetului, nu vom mai reveni cu lista țărilor. Va fi o regulă generală care se aplică la toți, indiferent de țările din care vin. (…) Astfel, prin măsurile adoptate și aprobate, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare în funcție de riscul epidemiologic. O să fie o regulă generală care vizează următorul lucru: se instituie măsura de carantină pentru 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificat digital al UE sau alte documente compatibile cu acesta care să ateste vaccinarea completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR efectuată cu cel mult 72 de ore înainte. Deci asta este regula de acum. Bineînțeles, rămân unele excepții”, a declarat Raed Arafat la finalul ședinței CNSU.

Printre excepțiile de la această regulă se numără:

 • Copiii cu vârsta de 12 sau mai mici.
 • Persoanele ce se află în tranzit, atâta timp cât părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrare în țară.
 • Lucrătorii transfrontalieri ce intra pe teritoriul țării și cetățenii români ce sunt angajați ai operatorilor economici care fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii respectivi.
 • Elevii/studenții, cetățeni români sau cetățeni cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din țară sau din afară țării, fiind nevoiți să facă naveta și prezintă documente doveditoare în acest sens.
 • Cei ce asigură transportul de marfă și cei ce asigură transportul de persoane atunci când se deplasează în interes profesional.
 • Persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată.
 • Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București și posesori de pașapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, personalul asimilat personalului diplomatic, membrii Corpului Diplomatic și Consular al României și posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu.
 • Piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, mecanicii de locomotivă și personalul feroviar.
 • Personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară cât și de la bordul navelor și elicopterelor de transport persoane sau de suport evacuare medicală precum și de la bordul celor care operează în zona economică exclusivă a României, care arborează pavilion român sau pavilion străin, dar aflat în managementul unui operator român, într-un port românesc, cu condiția asigurării echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19.
 • Personalul navigant maritim român care se repatriază prin orice mijloc de transport și cel care efectuează schimbul de echipaj la bordurile navelor aflate în porturile românești, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, la intrarea în țară, precum și la îmbarcarea/debarcarea de pe navă.
 • Personalul tehnic care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție de petrol și gaze.
 • Angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării.

De asemenea, CNSU a stabilit instituirea carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacţii direcţi ai unei persoane confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi exceptarea lor de la această măsură dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioară izolării ca urmare a confirmării pozitive CoVID-19.

Hotărârea nr. 6 din 31 ianuarie 2022 a CNSU urmează să se aplice din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial. Aceasta poate fi consultată integral mai jos:

32 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.