O problemă mai veche a Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, aceea a deficitului de personal, în continuare fără rezolvare

Personal puțin, volum mare de muncă. Acestea sunt cuvintele care descriu actuala situație din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, care de mai mulți ani se confruntă cu o mare problemă privind personalul.

În prezent, instituția nu are nici măcar jumătate din numărul angajaților prevăzuți de legislația în vigoare. ”În total sunt 153,5 posturi aprobate, care reprezintă o acoperire de 43% față de normativele minime prevăzute de legislația în vigoare. Din numărul total de angajați, 130 reprezintă personal de intervenție operativă” se arată într-un raport al activității pe primul semestru al anului 2018.

Managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, dr. Annabella Muzsi, a precizat, într-o ședință a Colegiului Prefectural, că dacă în continuare volumul d emuncă va crește și nu se vor mai face angajări există riscul unui blocaj al activității.

Unitatea a funcționat în parametri optimi de-a lungul semestrului întâi al anului 2018, fără perturbări majore în domeniul activităților fundamentale, cu toate că s-au depus eforturi susținute, astfel încât să facem față la toată gama de solicitări. Însă, fără resurse umane și tehnice proaspete, în condițiile tendinței constante de creștere a volumului de solicitări, activitatea operativă va fi amenințată de intrare în blocaj”, a precizat dr. Annabella Muzsi.

În primele 6 luni ale anului 2018, unitatea a gestionat 31.946 apeluri, care reprezintă o creștere de  5,7% față de semestrul 1/2017 și o creștere de 12,3 față de semestrul  1/2016.

Din totalul apelurilor gestionate, echipajele operative ale SAJ-BN au derulat un număr de 22.557 misiuni de urgență și transport (+5,9%). De remarcat este faptul că circa două treimi din solicitanţi au beneficat de mai multe ori de asistenţă din partea Ambulanţei.

Timpul mediu de intervenție (durata medie de derulare a solicitărilor) a fost de 4.976 secunde (83 minute).

În plus, nici la capitolul parc auto instituția nu stă prea bine. Managerul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, dr. Annabella Muzsi, susține că parcul auto este format din 21 ambulanțe  de urgență, 12 ambulanțe de transport (A1/A2) şi 3 ambulanțe de consult la domiciliu (ACD). Ambulanţele din judeţ au parcurs  peste 880.000 km în primele şase luni, în medie peste 4.000 km de ambulanţă/lună.

În ceea ce priveşte afecţiunile medicale, cele mai multe cazuri au fost de „dureri abdominale, de spate şi de membre”, urmate de accidente vasculare cerebrale şi copii cu diferite afecţiuni medicale.

În viitor, conducerea SAJ B-N își propune dezvoltarea serviciului în vederea încadrării în limitele prevăzute de legislația în vigoare cu privire la timpii de ajungere la solicitare (și) în mediu rural, continuarea îmbunătățirii sistemului integrat de urgență la nivelul județului și perfecționarea managementului situațiilor de urgență medicale la nivel județean prin creșterea continuă a calității actului medical.