PENIBILI de-a dreptul: o scrisoare ANONIMĂ a fost aplaudată de PSD-iștii din Consiliul Local! Floarea Gaftone, ACUZATĂ că merge-blat cu unii afaceriști și semnează selectiv autorizațiile de construire ! Ea zice că se fac presiuni și la mijloc sunt interese de MILIOANE de euro!

La ședința de Consiliu Local, o scrisoare anonimă a inflamat spiritele după ce un oarecare investitor a prezentat o serie de presupuse abuzuri ale Floarei Gaftone. La această oră, secretarul de municipiu care se află în conflict cu unii dezvoltatori imobiliari deoarece refuză să semneze autorizații de construire. 

Secretarul de municipiu are mai multe proces pe rol intentate de anumiți dezvoltatori imobiliari și a dat declarații la procuratură.!

Scrisoarea anonimă reprezintă o șmecherie clară de intimidare, dar procedural o asemenea aberație NU trebuia să se dezbată în plenul ședinței ordinare. PSD-iști au jubilat atunci când președintele de ședință Andrei Kozuk a dat citire acestui proiect de hotărâre, la secțiunea Diverse.

Primarul Ovidiu Crețu și arhitectul-șef Monica Pop au părăsit sala de ședințe cu aproximativ 30 de minute înainte. La ședința anterioară, Monica Pop a fost pusă la zid de consilierii locali, care i-au solicitat să se pronunțe în privința reglementărilor pe parcela de pe Lucian Blaga, unde s-a construit un bloc masiv. Primarul Ovidiu Crețu era plecat în concediu, iar Floarea Gaftone se afla în concediu medical.

Floare Gaftone a reacționat la aceste acuzații și a declarat că sunt presiuni fantastice asupra ei și că sunt investitori care au milioane de euro. Floarea Gaftone susține că apără interesul cetățenilor  și de aceea NU semnează anumite autorizații de  construire.

Problema locuințelor P+ 2! Acolo e INTERESUL!

Ziar de Bistrița a realizat un articol în care prezenta blocurile cu 2 etaje care NU se încadrează în peisaj, iar Primăria Bistrița refuză să reglementeze aceste aspecte!  

Întrebări din scrisoarea anonimă!

„Asadar, au fost semnate de catre secretarul orasului o serie de proiecte in L2 pe urmatoarele strazi (banuiesc ca sunt mai multe):

1. str. Mosilor – 3 blocuri
2. str. Constantin Brailoiu nr. 1 – 4 blocuri (1 bloc benef. Noje Ovidiu, 3 blocuri Amicii Building cu 33 apartamente in total conform beneficiarului). Nu mai spun ca strada are latime sub 6 metri si arata mai rau ca o ulita, asa cum se vede din pozele atasate.
3. Str. Aurel Vlaicu, nr. 10 – 2 blocuri (unul denumit White Residence cu 29 de apartamente conform beneficiarului (http://www.direktimobiliare.ro/property/white-residence), unul in faza de sapatura
4. Str. St. O. Iosif, nr. 13 – peste 20 unitati locative
5. Str. Subcetate, nr. 20 – in panoul de santier se vede un bloc cu foarte multe apartamente
6. str. George Enescu (in spate la parcarea de tiruri de langa Socar) – 1 bloc
7. Str. Subcetate, nr. 31 – neinceputa lucrarea
8. Str. Drumul Dumitrei Vechi (inainte de calea ferata) – blocul este deja ridicat.

Pentru celeritate, atasez prezentei adrese fotografii recente ale acestor proiecte imobiliare. Cu privire la investitiile autorizate, nu este nimic de comentat, daca respecta legea. Problema este: de ce alte proiecte care respecta aceleasi incadrari urbanistice nu beneficiaza de aceleasi drepturi conferite de lege???”

Asadar, va rog, domnule/doamna consilier local al mun. Bistrita, sa o intrebati pe doamna Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistrita:

1. Cu se se diferentiaza aceste proiecte autorizate de locuinte colective de mari dimensiuni de cel al dlui Larionesi pe care l-a invocat in dreptul la replica??? Sunt unele cu acelasi numar de apartamente (aprox. 30).

2. Doar cu privire la proiectul dlui Larionesi a intrebat comisia de urbanisti?

3. La celelalte blocuri cu multe apartamente a cerut acordul urbanistilor de renume? Daca da, de ce? Daca nu, de ce?

4. Parerea urbanistilor de renume este mai presus de HCL-ul prin care a fost votat PUG-ul?

5. Cum a avizat PUG-ul daca nu-l cunoaste si intelege (din moment ce solicita pareri din exterior)?

6. De ce nu sesizeaza organele de urmarire penala daca are suspiciuni in privinta modului in care se elibereaza documente in primarie? (a acuzat ca PUG-ul a fost modificat pe parcurs).

7. De ce refuza semnarea documentatiei pentru un proiect P+2 in zona Pompierilor, Drumul Sigmirului, aproape de sensul giratoriu de la Kaufland? Cumva ar face concurenta blocurilor cu 12 etaje ale cunostintei sale?

8. De ce si-a pus semnatura pentru mansardarea cu 2 niveluri a blocului de pe str. Somesului in lipsa locurilor de parcare si a spatiilor verzi?

9. Daca nu cunoaste prevederile PUG (motivat de faptul ca solicita pareri din exterior) implicit isi invoca lipsa de competenta, cum isi justifica ramanerea in functie?

10. Isi asuma ca raspunde penal si pecuniar pentru faptul ca semneaza sau refuza sa semneze anumite documentatii urbanistice?

Scrisoarea ANONIMĂ a fost de fapt un mijloc penibil de a pune presiune pe secretarul municipiului care refuză să-și pună semnătura pe anumite autorizații de construire. I se reproșează inconsecvența activității și faptul că doar anumite investiții le girează. Faptul că se face referire la investițiile lui Traian Larionesi (patronul de la Frasinul) este un aspect interesant, care indică filiera pe care a fost lansată scrisoarea anonimă, cu ajutorul PSD-iștilor din Consiliul Local, care au dat citire acestei aberații, în ciuda regulamentelor privind ședințnele ordinare.

Primăria Bistrița refuză să reglementeze numărul de apartamente/clădire P+2! Aceste aspecte permit dezvoltatorilor imobiliari să ridice blocuri în zone de case, să le compartimenteze și să le vândă pe bucată!

În multe cazuri sunt încălcate aspecte ce țin de locurile de parcare, spațiu verde, etc.
Floarea Gaftone a solicitat ca aceste aspecte să fie reglementate și să existe un număr CLAR de apartamente pe fiecare clădire P+2!

Blocurile de 2 etaje sunt considerate construcții colective mici, dar modifică radical aspectul unor zone. În zona Lac s-au construit mai multe blocuri de 2 etaje, în vecinătatea unor case. Nu există locuri de parcare la subsol și din punct de vedere estetic, clădirile masive NU se încadrează în peisaj.

Planul Urbanistic General al Bistriței s-a realizat în 2013 și în documentația respectivă s-au trasat direcțiile de dezvoltare a muncipiului: zonele istorice, zonele cu potențial, reglementările urbanistice, regimurile de înălțime etc. Acest PUG este frecvent încălcat prin realizarea de Planuri Urbanistice Zonale prin care sunt modificate aspecte vitale care țin de anumite zone. Astfel, se modifică regimul de înălțime, sunt schimbate funcțiunile pentru anumite zone care devin zone de interes local și astfel pot apărea blocuri între case.

Per ansamblu, șmecheriile sunt legale, deoarece : legile din urbanismul local sunt extrem de permisive și NU se doresc reglementări definitive în acest sens. Prin Hotărâri de Consiliu Local și regulamente locale de urbanism s-ar putea crea un cadru CLAR și egal pentru toți investitorii.

De remarcat că există suspiciuni despre modul în care se realizează recepțiile-finale la unele  blocuri situate în drum, fără retragerile obligatorii, coeficienți care NU se respectă.

Planul Urbanistic General NU reglementează numărul de apartamente/clădire P+2, iar Floarea Gaftone mută lupta în instanță și cere judecătorilor să se pronunțe asupra aspectelor de legalitate pe Urbanism Local.

PUG-ul Bistrței este expirat iar Primăria Bistrița a preferat să-l prelungească, așadar problemele persistă iar dezvoltatorii imobiliari mau au la dispoziție timp pentru a construi blocuri cu 2 etaje !

În litera legii, Serviciul Urbanism (care și-a făcut regulament propriu) eliberează pe bandă rulantă autorizații de construire pentru locuințe individuale P+2, cu număr ne-limitat de apartamente. Invocând interesul general, Floarea Gaftone se adresează instanțelor de judecată și solicită reglementarea legilor proprii după care funcționează Urbanismul Primăriei Bistrița! 

4 comments

  1. La adresele mentionate de cei doi anonimi locuiesc cu totul alte persoane.
    Ce josnici sunt unii dezvoltatori imobiliari.
    Nu au reusit sa adune multe semnaturi impotriva secretarei si au recurs la acest gest nedemn.
    Persoanele din primarie care ii invata sa mearga in judecata si sa recurga la asfel de tertipuri mai bine i-ar informa cum este corect sa construiesti.
    La multi ani Romania.

  2. Intrebari pertinente zic eu…chiar asa….de ce la unii da si la altii nu da? Acelasi P+2E. De ce? De ce se incearca prin acest articol sa se infiereze pe cei ce respecta regulamentul de urbanism, iar pe aceasta secretara o ridicati in slavi desi ne spune cu gurita ei ca nici nu stie ce pug a semnat. Ca doar ea l-a semnat. Eu zic ca este cam de puscarie, cam de un mic abuz de functie ….Si ii mai si instiga pe oameni sa depuna plingeri aiurea…o cunoscuta de-a mea, la insistentele ei, a depus o reclamatie pentru un posibil viitor bloc la 2 strazi distanta. Si asa a avut rezolvarea actelor instant. Pe italienii care nu au parcari cine i-a consiliat. Ea!!Eu zic sa asteptam o saptamina raspunsurile, iar daca nu, atunci vom incerca noi sa le dam…

  3. Balan Marius - contribuabil

    BAAAA ! INCOMPETENTILOR ! Au trecut 11 ani de cand v-am dat banii pentru eliberarea Autorizatiei pt. casa mea construita pe terenul meu cu acte in regula. De ce nu mi-o dati ? Nu sunteti instare o Primarie intreaga sa interpretati niste acte de propreietate facute de un doctor in drept international , si care a fost tatal meu pe care il mostenesc. Terenul nu este de la samsari nici de la statul mafiot, el este cumparat de tata in 1939 si impozitat continuu de voi. Sunteti niste impostori se doar reciclarea de la SUPERCOM ne scapa de voi ! SA VA FIE RUSINE LA TOTI ! Returanati-mi banii de la AuTORIZATIE !

  4. Iară doamna asta și la construcții se pricepe😉 . Tatăl unei colege a murit de inima rea că a fost vecin cu ea. Nici în juridic nu se știe. Zic cei din vatra dornei. Ia banii degeaba de la primărie.