Ultimele noutati

Peteleu e IRONIC la politicile lui Crețu: “dezvoltarea acestui oraș se va baza pe târguri!” Liberalii vor dezbatere publică pe tema culturii care cheltuie aproape 1.5 milioane de euro pe an pe evenimente plătite din bugetul local și județean!

Organizația Municipală a PNL a susținut astăzi o conferință de presă în care a criticat administrația locală și județeană pentru modul în care cheltuie banii publici pentru promovarea culturii. Cultura locală și județeană ne costă aproximativ 5.5 milioane de lei pe an. Acesta este bugetul alocat pe evenimentele organizate de Centrul Județean pentru Cultură și de Centrul Municipal pentru Cultură.

Peteleu e IRONIC la politicile lui Crețu: “dezvoltarea acestui oraș se va baza pe târguri!”

 

“Dânsul spunea că trebuie să facă din Târgul Mare un eveniment important de rezonanță regională și națională chiar. Lucrul ăsta spune care este viziunea dânsului în ce privește dezvoltarea viitoare a Bistriței, adică pe ce se va baza dezvoltarea acestui oraș: adică pe târguri. Poate că face și un bâlci de toamnă, ca să fie pachet complet. Părerea mea este că prin asemenea evenimente ne întoarcem în trecut. Probabi dânsul vrea să ne întoarcem în 1353. Din păcate se cheltuie foarte mulți bani. Bistrița NU are un obiectiv strategic pe cultură… am pus întrebarea asta în Consiliul Local… și nu mi s-a putut răspunde care este obiectivul strategic pe domeniul cultural al acetui oraș. Se fac multe evenimente culturale conjuncturale așa cum este acesta.” a declarat consilierul local Ioan Peteleu.

Libaralii din opoziție susțin că vor organiza o dezbatere publică privind modul în care se cheltuie banii publici pe promovarea culturii.
În 2017, pe evenimentele Centrului Județean pentru Cultură se alocă 2 MILIOANE de lei. Evenimentele sunt finanțate de Consiliul Județean. Primăria Bistrița plătește aproape DUBLU pe evenimentele Centrului Cultural Municipal și a pus la dispoziție 3.5 miloane de lei NUMAI pentru evenimente. La aceste sume se adaugă cheltuielile de funcționare și salarizare. Menționăm că ambele instituții au câte un Ansamblu Profesionist format din orchestră, soliști vocali și dansatori.

DSC04097_1-CopyBani pentru dansatori! Pe rețeta “Dor Românesc”, acum și Casa de Cultură își face ansamblu profesionist cu 33 membri. Salariile artiștilor vor fi plătite din bugetul local!

Centrul Cultural Municipal “George Coșbuc” a organizat un concurs pentru dansatori și instrumentiști la Ansamblul Cununa de pe Someș. Până acum, artiștii erau finanțați prin diverse proiecte nerambursabile și în cazul spectacolelor li se plătea drumul, cazarea și masa și câteodată erau plătiți simbolic pentru prestația lor.

Odată ce devine Ansamblu Profesionist, membrii beneficiază de salarizare și obligații: coregrafii noi, repetiții, contracte-ferme etc. În mod normal, ansamblurile folclorice profesioniste ar trebui să încaseze bani în urma fiecărei reprezentații, să se auto-finanțeze și să ajungă pe profit, dar la Bistrița situația e alta și activitatea ansamblurilor este subvenționată INTEGRAL din bani publici.

 

c551

DSC04097_1-Copy

 

 

 

 

 

 

 

Primăria Bistrița finanțează Ansamblul “Cununa de pe Someș” iar Consiliul Județean finanțează Ansamblul “Dor Românesc”.  Consiliul Județean a extins ansamblul Profesionist “Dor Românesc” și a format mai multe perechi de dansatori profesioniști. Trupa de dans a fost înființată anul trecut, printr-o Hotărâre de Consiliu Județean și este compusă din 6 perechi și un coregraf . Dansatorii funcționează sub egida Centrului Cultural Județean și fac repetiții la Centrul Cultural “Dacia”.

Cu toate că Primăria Bistrița împreună cu Consiliul Județean cheltuie anual peste 1.5 milioane de euro pe evenimente culturale sunt multe cazuri în decursul unui an când evenimentele se suprapun, iar cei doi manageri Țărmure și Cosma NU au reușit deocamdată să evite astfel de momente penibile. Spre exemplu, a II-a zi de Paști, Primăria Bistrița a organizat un spectacol la Casa de Cultură, care s-a suprapus cu Concertul lui Gheorghe Zamfir, desfășurat la Sala Polivalentă. Primarul Crețu a ABSENTAT, deoarece a fost prins dincolo, la propriul eveniment organizat la 200 de metri distanță față de Sala Polivalentă. Crețu și Dorel Cosma au urcat pe scenă și s-au adresat publicului prezent, cu promisiuni că vor finanța în continuare cultura municipală.

 

page-ok-401x400Tupeu sau nesimțire? Ovidiu Crețu pe scenă la Casa de Cultură, Radu Moldovan pe scenă la Polivalentă la concertul lui Zamfir. În aceeași zi, la aceeași oră, la spectacole din bani publici! Vezi evenimentele care se suprapun și sunt plătite “la dublu!”

 

 

 

Prin dezbaterea publică ce o vor organiza în curând, liberalii vor să atragă atenția opiniei publice și să identifice variante pentru eficientizarea banului public și implicarea societății civile în realizarea agendei culturale a municipiului și a județului.

 

 

 

Citiți și: 

 

a0-CopyAproximativ 300.000 de euro pe Zilele Bistriței, varianta 2017 care ține 9 zile. Ovidiu Crețu prelungește distracția la 2 săptămâni, începând cu 2018! Replica primarului e de pus în ramă: “Un popor care renunță la cultură devine populație!”

 
Caricatură

Ziar de Bistrita