Orban: ”Creșterea pensiilor cu 40 la sută – o nucă fierbinte, pregătită de PSD. Ar fi fost foarte dificilă și în condiţii de normalitate economică”

 -  -  1037


Premierul Ludovic Orban a declarat luni seara, la Digi 24, că Guvernul intenționează să crească pensiile “în mod realist, pe baza realităţilor economice“. În opinia sa, majorarea cu 40 la sută a pensiilor reprezintă “o nucă fierbinte, pregătită din timp de PSD. În plus, șeful Executivului afirmă că o astfel de creștere a pensiilor ”ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică”.

“Urmărim să creştem pensiile. Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. Lucru acesta o să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc. (…) Cum să vă spun, putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor“, a spus premierul Ludociv Orban, luni seara, la Digi 24.

Întrebat dacă este posibilă sau imposibilă creșterea pensiilor cu 40% din septembrie, Orban a precizat că o astfel de mărire “ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică”.

“Acum, eu vă spun sincer, creşterea cu 40% ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică. (…) Ceea ce este fără un fundament economic solid e foarte greu de pus în practică, pentru că toate plăţile acestea ale pensiilor se fac din veniturile pe care le încasează fie fondul de pensii din contribuţiile de pensii pe care le plătesc cetăţenii români, fie prin subvenţiile pe care le dă, tot din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni, se dau transferuri de la bugetul de stat prin subvenţionarea fondului de pensii. Aici, sincer vă spun, este, cum să zic, o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD, pentru cazul în care ei pierd puterea să aibă cu ce să recupereze capital electoral“, a arătat premierul.

Prim-ministrul a dat asigurări că pensiile vor creşte, dar această majorare va fi una realistă.

“Vom creşte pensiile, cu siguranţă, dar vom creşte realist, pe baza realităţilor economice şi având garanţia sustenabilităţii pe termen lung a plăţii pensiilor. Nu poţi să-ţi baţi joc. Gândiți-vă că impactul pe 2021 este de aproximativ 52 de miliarde de lei, adică 10 miliarde de euro, iar impactul pe 2022 este estimat la 83-84 de miliarde de lei. Cu atât cresc cheltuielile bugetului de pensii şi implicit ale bugetului de stat. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie să subvenţionezi din bugetul de stat. (…) Să aibă încredere că vom creşte pensiile cu cât ne va permite economia şi că va exista această creştere de pensie şi o să încercăm să facem o creştere de pensie care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă”, a mai spus Orban.

0 notes
162 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *