Orban: Extinderea rețelelor de apă, canal și gaz în Bistrița-Năsăud – programe foarte importante pentru județ, care țin de asigurarea unor condiții civilizate de viață pentru bistrițeni

 -  -  986


Pe lângă construirea unui drum expres care să treacă pe la Bistrița, prim-ministrul Ludovic Orban este de părere că încă două proiecte sunt importante pentru dezvoltarea economică a județului Bistrița-Năsăud, fiind vorba despre extinderea rețelei de apă și canalizare și a celei de gaze naturale. În opinia premierului, conectarea la aceste rețele nu reprezintă un lux pentru cetățeni, ci ”o condiție de dobândire efectivă a statutului de cetățean al Uniunii Europene”.

”Am discutat cu colegii mei Ioan Turc, Stelian Dolha și Robert Sighiartău despre două programe foarte importante pentru Bistrița, care țin de asigurarea unor condiții civilizate de viață pentru bistrițeni. Știu că aproximativ 40 la sută din populația județului Bistrița-Năsăud este conectată la rețeaua de apă și canalizare. De asemenea, un procent foarte mic din populație este conectat la rețeaua de gaz. Din cauza asta, faza a II-a a POS 1 de Mediu privitor la extinderea rețelelor de apă și canal în baza Masterplanului de apă și canalizare, beneficiază de susținere de la nivel guvernamental. Stau și mă întreb de ce 6 ani de zile cât a fost PSD la guvernare s-a bătut pasul pe loc și a trebuit să venit noi ca să ajungem să semnăm contractul de finanțare, pentru că beneficiază de o finanțare din fonduri europene și aici erau o mulțime de probleme care nu erau rezolvate și pe care le-am rezolvat noi – asigurarea cofinanțării, cota de 6% pe care trebuie să o asigure societățile de apă, care a fost realizată prin credite obținute de Guvernul pe care îl conduc. De asemenea, transformarea în costuri eligibile a costurilor care erau considerate neeligibile (…) pe care tot noi am rezolvat-o și nu guvernele de dinainte. (…) Noi vom sprijini acest proiect amplu, care este foarte important pentru locuitorii județului Bistrița-Năsăud, pentru că asigură conectarea la apă sau la canal, lucruri care nu reprezintă un lux, ci o condiție de dobândire efectivă a statutului de cetățean al Uniunii Europene”, a declarat Ludovic Orban duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa.

Premierul a precizat că extinderea rețelei de gaze naturale reprezintă o prioritate a Guvernului PNL.

Am lansat apelul de proiecte pentru înființarea de distribuții de gaz în localităților României, un apel de proiecte cu o finanțare inițială de 234 de milioane de euro. Noi am gândit un program de un miliard de euro. Prima parte va fi finanțat din exercițiul financiar 2014-2020, apelul de proiecte pe care l-am lansat în august, urmând ca pe bugetul 2021-2027 să completăm pânâ la un miliard sumele pentru localitățile care aplică pentru înființarea de distribuții de gaz. Nici conectarea la gaz nu e un lux. România e pe locul 3 ca resursă de gaz la nivel european și avem cel mai mic procent de racordare a populației la gazul natural. 35% din gospodăriile românilor sunt conectate la rețeaua de gaz. În Ungaria, care nu se compară cu noi din punct de vedere al rezervelor de gaz, este la 90 la sută din gospodării conectate la rețeaua de gaz. Conectarea unei localități la rețeaua de gaz nu înseamnă numai avantaj pentru cetățeni, că au posibilitatea să se încălzească, să își prepare mâncarea la un preț mai ieftin și în condiții ecologice mai bune, dar înseamnă un avantaj inclusiv pentru dezvoltarea localității, pentru că se creează o atractivitate suplimentară pentru o comunitate locală în atragerea de investiții. Se știe foarte clar că un investitor are nevoie de apă, canalizare, gaz și drumuri ca să creeze o capacitate. Ori noi aceste lucruri vrem să le realizăm și să finanțăm astfel de investiții”, a completat premierul.

Ludovic Orban a adăugat că aceste două proiecte sunt importante pentru Bistrița, motiv pentru care Guvernul PNL le va trata cu prioritate.

0 notes
111 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *