Ovidiu Crețu: ”Resursele proprii ale municipiului pentru dezvoltare sunt extrem de limitate. În proporție de 90 %, dezvoltarea orașului se face din fonduri europene nerambursabile!” 

 -  -  11405Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, a prezentat marți, într-o conferință de presă, proiectul de buget pe anul în curs. Edilul afirmă că bugetul din anul 2020 se înscrie în linia ascendentă a ultimilor 12 ani, fiind un buget axat pe dezvoltarea orașului cu ajutorul fondurilor europene. 

Bugetul pe anul 2020 se înscrie în linia crescătoare a bugetelor din ultimii 12 ani și, totodată, prevederile lui se înscriu în linia directoare a Strategiei de Dezvoltare a municipiului Bistrița pe perioada 2010 -2030, strategie care este la jumătate de termen și pe care, în acest an, tot pe baza unui proiect cu finanțare europeană, o să o actualizăm. Bugetul din acest an este unul axat pe dezvoltarea municipiului, dezvoltare bazată pe utilizarea fondurilor europene din Programul Opreațional Regional, asta datorită faptului că resursele proprii ale municipiului pentru dezvoltare sunt extrem de limitate și dezvoltarea municipiului se face în proporție de 90 % din fonduri europene nerambursabile”, a declarat primarul Ovidiu Crețu. 

În acest an, proiectul de buget se prezintă astfel:

Cele mai mari sume încasate la bugetul local provin din impozite și taxe locale, dar și din sumele aferente fondurilor externe nerambursabile, după cum reiese din tabelul de mai jos:

Potrivit primarului municipiului Bistrița, cele mai mari sume din bugetul local merg spre investiții – 45,33%, pe locul doi fiind cheltuielile de personal – 22,67%, urmate de cheltuielile cu bunurile și serviciile – 20,31%.

În ceea ce privește structura bugetului pe activități, aceasta arată astfel:

Iată și proiectele de investiții care se vor realiza cu ajutorul fondurilor europene sau prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală. Unele au deja contractele de finanțare semnate, în vreme ce altele se află în diverse stadii de implementare sau în procedură de evaluare, pre-contractare sau contractare.

În ceea ce privește investițiile ce se vor realiza strict cu bani din bugetul local, acestea sunt:

Iată și evoluția bugetului municipiului Bistrița din perioada 2011 – 2020:

Proiectul de buget pe anul 2020 va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local Bistrița din data de 13 februarie.

1 notes
530 views
bookmark icon

One thought on “Ovidiu Crețu: ”Resursele proprii ale municipiului pentru dezvoltare sunt extrem de limitate. În proporție de 90 %, dezvoltarea orașului se face din fonduri europene nerambursabile!” 

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *