Pagubele produse de ploi și inundații în Bistrița-Năsăud, evaluate la peste 20 milioane lei

FOTO: arhivă

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a afirmat miercuri, într-o conferință de presă, că pagubele produse de inundaţii au fost evaluate la suma de aproximativ 20 de milioane de lei, probleme fiind înregistrate în mai bine de 40 de unități administriv-teritoriale. Cele mai mari pagube au fost constatate în comunele Rodna și Lunca Ilvei.

De la începutul lunii iunie, am avut o succesiune de coduri – galbene, portocalii, roşii, care au afectat mult judeţul Bistriţa-Năsăud. Am avut gospodării inundate, drumuri agricole, drumuri forestiere, drumuri naţionale care au fost afectate de aceste inundaţii. Am încercat să ajung în cât mai multe localități afectate, asta fără a îi anunța pe edili, pentru că voiam să stau de vorbă, în primul rând, cu oamenii, să văd care sunt nevoile lor. Apoi am trimis comisii pentru evaluarea pagubelor. Astfel, am reuşit, după ce am suplimentat comisiile de evaluare, să încheiem o primă perioadă, perioada cuprinsă între 9-30 iunie, să facem şi proiectul de hotărâre şi să îl trimitem către Guvern. Au fost inventariate drumurile judeţele, comunale, agricole, forestiere, străzi, poduri, podeţe, eroziuni de mal, asta toate în proprietatea UAT-urilor. Am întocmit și un grafic al sumelor cuprinse pentru fiecare UAT în parte”, a declarat prefectul Stelian Dolha.

Potrivit acestuia, valoarea totală a pagubelor se ridică la peste 20 de milioane de lei. Cele mai afectate comune au fost Rodna (cu pagube evaluate la 3,6 milioane lei), Lunca Ilvei (2,3 milioane lei), Budacu de Jos (1,8 milioane lei) şi Feldru (1,5 milioane lei).

”Acest centralizator a fost deja trimis la Guvernul României și eu zic că o să intrăm în primul val al despăgubirilor naționale”, a mai spus prefectul.

În ceea ce privește despăgubirile acordate persoanelor fizice afectate de inundații, prefectul Stelian Dolha a afirmat că ”aici cadrul legal e mai complicat, pentru că primul lucru care se cere este asigurarea obligatorie a imobilelor. Eu vă spun că nu o au. Marea majoritate a gospodăriilor nu au asuiguare obligatorie și nu cred că putem să îi lăsăm pe oameni sub cerul liber. Pe data de 25 iunie, Guvernul a aprobat un act normativ care va asigura sume de bani în funcție de gradul de afectare a locuințelor, care ține cont și de situația individuală a fiecărui și sumele pot să ajungă până la 5.000 de lei. Nu sunt acoperitoare în totalitate, dar e ceva”.

Despăgubirile personale se vor acorda pe baza unor borderouri întocmite de UAT-uri,fără anchetă socială și fără cerere, prin Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială. ”UAT-ul face niște borderouri, semnează primarul și prefectul. Așa o să se dea banii respectivi. Sumele acordate ajung până la 5.000 de lei”, a mai completat Stelian Dolha.

FOTO: arhivă