Patru tineri prinși drogați la volan au fost reținuți pentru 24 de ore

 -  -  1242


Deși se aflau sub influența unor substanțe psihoactive, patru tineri au fost depistați de polițiști în trafic, în timp ce conduceau autoturisme. Toți au fost reținuți pentru 24 de ore.

În urma cercetărilor și probatoriului administrat în mai multe dosare aflate în instrumentarea polițiștilor Biroului Rutier, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, în perioada 19-20 mai, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a patru tineri cercetați pentru conducere sub influența unor substanțe psihoactive. Cei patru tineri, cu vârste cuprinse între 19-26 de ani, din localitățile Bistrița, Livezile și Coldău, au fost depistați și opriți în trafic pe raza municipiului Bistrița, în perioada 2 februarie-5 aprilie. Au fost testați cu aparatul DrugTest 5000, iar rezultatele au fost pozitive în toate cazurile. Le-au fost recoltate probe biologice, iar rezultatele analizelor toxicologice au indicat faptul că se aflau sub influența unor substanțe psihoactive precum Cannabis, Amphetamină, Methamphetamină și cocaină”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

După ce s-a dispus reținerea lor pentru 24 de ore, aceștia au fost prezentați instanței, care a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile față de cei în cauză, iar cercetările continuă de către polițiști și procurori, în vederea tragerii la răspundere penală a celor vinovați.

Oamenii legii atrag atenția asupra pericolului la care se expun cei care conduc după ce au consumat substanțe psihoactive, dar și la care îi expun pe ceilalți participanți la trafic!

Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale. Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave”, mai arată IPJ Bistrița-Năsăud.

Conform deciziei Curții Constituționale, la testarea cu Drug Test și analizele toxicologice,  nu este relevantă concentrația și nu există un nivel al concentrației minime de astfel de substanțe în organism.  Rezultatele pot fi pozitive după mai mult timp de la consumul propriu-zis, fiind cunoscut faptul că mare parte dintre substanțele psihoactive au o remanență în organism de la câteva zile până la câteva luni de la ultima expunere, în funcție de intensitatea și frecvența utilizării.

Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.

De asemenea, conform  Art. 336 din Codul Penal, persoanele depistat la volan sub influența substanțelor psihoactive riscă închisoarea de la 1-5 ani sau amendă.

”Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.  Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere”, completează IPJ Bistrița-Năsăud.

0 notes
367 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *